După cum știți, am tot butonat pe Medium zilele astea și am citit o grămadă de articole mișto. Mi-am amintit de vremurile în care scriam pe blogul tehnic 8 ore pe zi, între 9 și 12 articole.
Mi-a reușit proiectul, deși nu m-a învătat nimeni ce trebuie să fac, dar în timp mi-am dezvoltat un fel de rețetă. Mai jos o să scriu pașii:
Stop de la planificat și start la lucru (1)
Am forțat puțin limba română, dar am vrut să scriu stop-start, mi se pare catchy. Zilele petrecute planificând în plus sunt doar zile în care puteai lucra, dar nu ai făcut-o. Ai preferat să te gândești cum ți-ar sta la volanul unui Rolls Royce sau cum vei aborda gagicile, după ce vei fi bogat.
Nu îi pasă nimănui de loseri, să știi, mai bine ai pune mâna și ai începe să lucrezi.
Începe înainte să fii pregătit (2)
În engleză e “Start before you are ready!”. Adevărul este că niciodată nu vei fi atât de pregătit pe cât ți-ai dori, dar nu e nicio problemă. Multe domenii nu sunt critice, nu cred că faci chirurgie. Începe să lucrezi, asumă-ți că la început vei face prost și învață să faci bine.
Nu ai nevoie de cea mai bună idee (3)
Ca să reușești, nu ai nevoie de cea mai bună idee. Alții au avut sigur idei mai bune decât ale tale, dar totuși au eșuat. Ai nevoie doar de o idee în care crezi și de foarte multă muncă. Am zis foarte multă muncă? Am vrut să zic foarte foarte foarte foarte multă muncă!
Știu, volumul mare de muncă m-a cam descurajat și pe mine, de fiecare dată, doar că, se mai întâmplă ceva. Pe măsură ce apar rezultatele, îți vei descoperi natural forma de motivație și lucrurile vor fi ceva mai ușoare. Cel mai important este să nu te dai bătut.
Execuția este mai importantă decât ideea (4)
Adică muncește muncește muncește. Indiferent dacă la început vei munci degeaba, asta te va ajuta să înveți. Cel mai probabil vei lucra cu entuziasm în primele două săptămâni sau în prima lună, iar apoi vei începe să te îndoiești de tine și de idee.
E firesc să nu ai încredere în ceva nou, dar dacă simți că ideea e bună, muncește în continuare. Oportunitățile vin doar dacă le forțezi, dacă le provoci. Nu te va aprecia nimeni că ești activ pe Netflix și că planifici în detaliu ce (nu) vei face niciodată.
Nu te documenta în plus (5)
Când încercăm ceva nou, avem tendința de a ne documenta în plus. Dacă vrei să te apuci de scris, nu salva la bookmarks 50 de articole despre scris, că asta doar te va încurca. Citește trei articole care ți se par bune și începe să aplici sfaturile. Pe mășură ce vei evolua, citește în continuare și aplică în continuare.
Când nu ai o strategie, fură una de la alții (6)
Na că am spus-o! Fură strategia altora. În loc să bați pasul pe loc și să faci lucurile de capul tău, în felul în care ai crede tu că e bine, mai bine identifici două sau trei persoane care au succes și începi să le adopți metoda.
Doar munca făcută corect te va ajuta să avansezi, până în pasul în care vei putea înțelege cu propria tărtăcuță ce faci bine și ce faci prost.
Nu fura munca altuia niciodată, dar ai mereu libertatea de a fura metodele de lucru. Sunt publice, nu? Eu urmăream bloggeri de Linux și le furam sursele și adăugam la bookmarks.
Ajunsesem să scriu înaintea lor despre subiectele lor preferate, iar asta îi scotea din minți. Un italian îmi trimitea mailuri săptămânal și îmi arăta că îmi face reclamații la poliția română. Stați liniștiți, o singură dată s-a auzit nino-nino la mine în cartier, dar nu au venit pentru mine. Vindea tanti Doina spirt de contrabandă.
Ignoră veniturile, studiază statisticile (7)
Nu contează câți bani câștigi la început, oricum vei câștiga puțin, în raport cu munca depusă (dacă faci cum am zis eu mai sus). Dar urmărește constant statisticile. Încearcă să obții mai mulți abonați, mai multe vânzări, mai mulți urmăritori. Statisticile de azi trebuie să fie mai bune decât cele de ieri.
Nu îți pune presiune suplimentară (8)
Așa este, trebuie neapărat să reușești. Dar ia lucrurile pas cu pas. Concentrează-te pe execuție și lasă rezultatele să vină de la sine. Folosește rezultatele ca să te motivezi, să progresezi, dar nu te mulțumi cu puțin, progresează până ajungi la nivelul la care îți dorești.
Construiește o metodă care să te ajute să treci peste momentele grele (9)
Nu e ușor să fii refuzat, în general. Dar construiește o metodă care să te ajute să treci peste. De exemplu, eu mă simțeam ciudat când făceam followup la mailuri. Mi se părea că dacă ăia m-au ignorat, problema e la mine. Nu neapărat.
În loc să mă simt prost, am construit un șablon de mail și am stabillit următoarea regulă:
- primul followup după 3 zile.
- următorul followup după 7 zile
- ultimul followup după 14 zile
Tot mă ignoră unii, dar măcar am încredere că am făcut tot ce puteam să-mi valorific șansa. Oricum, eu sunt genul care ar trimite mail la fiecare “activitate”, doar așa, dacă tot nu vor să lucreze cu mine, măcar să înghită în sec.
Construiește o comunitate sau măcar înscrie-te într-o comunitate (10)
E foarte important să începi să cunoști oameni din nișa ta. Stabilește conexiuni cu oamenii, pe termen lung asta îți va scoate-n cale diferite oportunități. Schimbă idei cu alții care fac același lucru ca și tine.
Așa rămâi conectat la nișa ta și ai șanse bune să afli și ultimele trenduri.
Concluzie
Există niște metode și strategii, dar nu există o singură rețetă a succesului, una atât de bună, că ar merge pentru oricine. Pașii de mai sus însă te vor ajuta să obții lucrurile pe care ți le dorești într-o perioadă de timp rezonabilă.
Da, interesante metode și util articol!
Este un lucru bun să stăruim asupra muncii noastre și cu siguranță dacă la început vom avea rezerve cu privire la ceea ce facem, în timp, insistând, vom învăța și rezultatele bune, precum spui, vor apărea.
Și sigur, în mod cert, acea rețetă magică din titlul matale 😜 nu există, dar la fel, cum spui tu, munca e singura șansă de reușită.
Ai auzit de „cum au venit așa s-au dus”? Banii câștigați ușor sunt priviți ca atare.
Să luăm aminte dar!
Frumos articol, Răzvan!
Am avut o perioada în care am învățat “cum au venit așa s-au dus” pe propria piele…
Ce pot spune, este foarte interesant articolul, by the way, l-am citit și pe precedentul.
Eu una, am tot citit, am tot urmat tutoriale, iar unii chiar asta spun: sa planifici. O vreme, am făcut-o, evident, rezultatul este cel amintit de tine. Acum, cu munca, deh, sunt un om muncitor, dar când inspirația umbla brambura și nu mă nimerește … aia e!
Felicitări pentru articol! Foarte la obiect(subiect), mulțumesc pentru tips & triks!
Multumesc mult pentru feedback Mirela. Mă bucur dacă articolul a fost util 🙂
Da, tare bun articolul tău. Concluzia: trage cu ochiul 😀 și muncește, muncește, muncește! Foarte corect ce spui.
Începutul e greu, vrei perfecțiune din start, vrei de toate și pierzi timpul căutând zeci de metode. Bine, succesul e oricum o chestie cu multe fațete.
Multumesc foarte mult de apreciere, Elvira.
Fain articol si educativ!
multumesc.