Am auzit de multe ori că diverși coordonatori sau manageri de proiect s-au născut lideri, dar ăsta mi se pare doar un mit. O să explic mai jos de ce.
Din punctul meu de vedere, calitățile de bază ale unui lider sunt următoarele:
- Onestitate și autenticitate: Dacă oamenii văd că o persoană din conducere e onestă și deschisă față de ei, vor apreacia (sau cel puțin marea majoritate va face așa) și va încerca să muncească mai mult, pentru a nu dezamăgi
- Răbdare și atitudine pozitivă: Este crucial ca un coordonator sau trainer să aibă răbdare cu oamenii și să încerce în fiecare secundă să le ridice nivelul cât se poate de mult
- Capacitatea de asumare: Nu e nicio problemă să îți asumi anumite greșeli, doar cine nu muncește nu greșește. De cele mai multe ori (mai puțin în domenii critice, gen chirurgie), greșelile se pot repara cu ușurință
- Capacitatea de a munci mai mult decât ceilalți: Pentru a-i face pe toți oamenii din echipa ta să te respecte și să își dorească să te ajute, trebuie să dovedești că poți munci mai mult decât ceilalți membri ai echipei.
- Capacitatea de a gestiona situații de criză: În momentele grele, când trebuiesc luate anumite decizii, oamenii mereu se vor uita la lider și se vor aștepta ca acesta să găsească soluții. Este crucial ca aceste momente să se fie gestionate în cel mai bun mod posibil
- Capacitatea de a comunica eficient: Pe lângă autenticitate și onestitate, un lider are neapărat nevoie să stabilească niște canale de comunicare bune, atât cu colegii, cât și cu clienții.
- Gândire analitică și capacitatea de a lua decizii grele: Cu o gândire analitică, liderul găsește resurse pentru a face analize corecte și a oferi feedback angajaților, deși feedback-ul pozitiv este complicat de oferit, mai ales dacă nu ai destule argumente.
- Capacitatea de a înțelege oamenii: Să poți să îți construiești o abordare și o viziune orientată catre oameni cred că este marea arta. În felul ăsta, dacă oamenii te cunosc ca fiind onest si persoana care îi înțelege și ajută în momentele grele, vor reacționa în situațiile complicate, iar rezultatele se vor vedea.
- Capacitatea de a te concentra pe rezultate: O abilitate care trebuie dobândită rapid este capacitatea de a te concetra pe rezultate. Nu e suficient ca oamenii să depună efort, dacă efortul ăla nu se materializează în nimic concret.
- Deschidere către idei noi: Abordările rigide sunt mereu deficitare. Este recomandat ca liderii să fie deschiși la sugeștii, feedback și idei noi, pentru că doar așa pot progresa.
- Capacitatea de a deveni un mentor. Nu e suficient ca oamenii să te asculte, trebuie ca oamenii să te și respecte. Dacă reușești să îi faci pe oameni să te considere un model, ai doar de câștigat.
Niciuna dintre aceste calități nu este dobândită din naștere, ci se dezvoltă pe parcurs, pe baza experiențelor anterioare. Cursurile de dezvoltare personală ajută la dobândirea abilităților necesare, la fel și cititul cărților de specialitate, dar cel mai bine și mai repede se învață din mers. Dacă o persoană cu potențial este sprijinită suficient, are toate premizele de a reuși.
În concluzie, cred că liderii nu se nasc lideri, ci ei parcurg mai multe etape până ajung acolo.
Nimeni nu se naste mare, asa imi spune bunicul si avea dreptate.
Liderii nu se nasc, invata sa devina, la fel cum nu se aleg, ci se impun. 🙂
Dap, avea dreptate bunicul. 🙂