Nu m-am plimbat eu foarte mult (deși am ajuns puțin și pe continentul asiatic), dar chiar și așa, am învățat câteva lucruri despre călătorii. Am învățat că etapa de planificare este totul, cu cât planific mai mult de acasă, cu atât voi avea mai puține bătăi de cap în călătorii.
Nu îți propun o rețetă universal valabilă, ci doar una care funcționează pentru mine. Sper ca această listă de sfaturi pentru călătorii să îți fie și ție de folos.
Trezește-te de dimineață, ca să poți vizita cât mai mult. Începe ziua cât de devreme poți, pentru că oricum, pe mășură ce vizitezi obiective, o să obosești și o să ai nevoie de pauze. Eu decât să dorm în plus în ieșiri, prefer să fac pauze și eventual să îmi petrec timpul în cafenele sau localuri, studiind burghezimea locului. Nu e nicio problemă dacă decizi că ai obosit și vrei să o lași mai moale, dar e nașpa să vrei să mai vizitezi și să nu te ajute timpul. Când am fost la Bologna, beam cafeluța în curtea hotelului și apoi porneam la drum.
Mănâncă bine la micul dejun, ca să ai energie să călătorești. Micul dejun este foarte important în călătorii, e recomandat să iei o primă masă consistentă, ca să ai energie să colinzi de colo-colo. Nu trebuie să te ghiftuiești, dar nici să te oprești pe undeva leșinat de foame, că după sigur nu vei mai avea chef de plimbat.
Testează mâncarea stradală. Nu e în avantajul tău să iei fiecare masă la restaurant, pentru că vei cheltui o grămadă de bani și vei pierde și foarte mult timp. Mâncarea stradală este oricum foarte bună peste tot. Cea mai bună pizza pe care am mâncat-o noi la Bologna a fost la un fast food arăbesc. Era fix cum trebuie, cu blat dinăla care se topește în gură.
Dacă vrei să mănânci la restaurant, încearcă să le descoperi pe acelea unde mănâncă localnicii. De obicei acestea sunt ascunse pe străduțe mai lăturalnice, departe de zonele turistice. Aici se găsește de cele mai multe ori mâncare tradițională, care respectă rețetele locului, nu unele adaptate pentru turiști. Noi am mâncat la Trattoria Tony în Bologna, aveam impresia că am venit în locul unde ne imaginam că mânca și mafia.
Ia-ți încălțăminte comodă. Nu știu cum faceți voi, dar eu merg o grămadă pe jos în ieșiri și city-breakuri. La Bologna am făcut minim 12 km pe zi (am mășurat distanța parcursă cu un smartwatch) și am străbătut orașul diametral. Ca să nu te doară picioarele, alege fie adidași comozi de running (cu talpa moale) fie pantofi de trekking (cu talpa puțin mai rigidă). Când mergi 10-12 ore adunat într-o zi, nu vrei să îți petreci timpul gândindu-te că te dor picioarele.
Încearcă să descoperi secretele locale. Noi am sacrificat o zi ca să alergăm după secretele Bolognei, dar a meritat. Am descoperit legenda statuii lui Neptun, am văzut Finestrella și am rămas uimiți de whispering walls (nu știu să traduc).
Evită obiectivele mega-populare. Dacă nu vrei neapărat să vezi un anume lucru, evită obiectivele mega-populare, întrucat vei sta foarte mult la cozi și există riscul mare să te frustrezi.
Caută tururi gratuite. De regulă, tururile gratuite sunt mișto, mai ales dacă prinzi un ghid local, care cunoaște bine orașul. Mă rog, acestea nu sunt chiar gratuite, că și ghidul merită un bănuț pentru munca depusă, dar înțeleg ideea. Nu am participat niciodată la un astfel de tur, dar am văzut unul la Veliko Târnovo și am fost impresionat, atât de ghidă cât și de reacțiile participanților.
Documentează-te în prealabil și alege doar obiectivele care simți că ți se potrivesc. Nu are rost să vizitezi muzee de arheologie sau muzee de artă modernă, dacă nu-ți plac lucrurile astea. Dacă nu-ți place istoria, sigur nu o să apreciezi vazele vechi sau armele și armurile expuse… Iar artă modernă poate fi și la tine acasă, în chiuveta cu vase nespălate.
Vizitează obiective și muzee ciudate. De cele mai multe ori, rămânem în memorie cu obiectivele inedite. Documentează-te bine înainte și încearcă să descoperi cât mai multe astfel de locuri. Noi am rămas foarte impresionați de Museo per la Memoria di Ustica din Bologna, un muzeu ce comemorează pasagerii unui avion care s-a prăbușit.
Exact asa procedez cand merg in vacante. Nu iti pot povesti cam cum injura al meu, mai ales din cauza punctului 1. Eu la 6 dimineata sunt in picioare, gata de explorat locuri noi. :)))
La 6? :O
Am participat la free tours și sunt chiar faine, n-am fost niciodată dezamăgită. De obicei o fac în prima zi, să mă familiarizez puțin cu locul. Am prins unul în Kuala Lumpur organizat de primărie și am reușit să intru și-n Royal Selangor Club, în care altfel puteam intra doar invitată de un membru sau cu ceva guided tour plătit. Iar turul ăsta organizat de primărie nici cu bacșiș pentru ghid nu era, ghizii erau plătiți de primărie. Chiar recomand tururile astea,sunt faine 🙂
Cu prima ocazie bifez si eu experiența asta 😀
Eu sunt sefa la organizare. Sau eram. Ca sunt in pauza cam de mult
Si mie-mi place sa planific pana la cel mai mic detaliu 😀
Asa este. Eu, de exemplu, prefer foarte mult obiectivele aflate in aer liber sau sa strabat pietele si stradutele, daca vorbim de un oras.
Am vânat și eu genul ăsta de obiective. Am alergat o zi și jumătate să vedem secretele Bolognei, care erau mici obiective în aer liber sau ascunse în diverse locuri. Cred că voi reveni cu un articol detaliat 🙂
Întotdeauna am preferat mersul pe jos când ajung într-un loc nou… numai așa simt că sunt într-adevăr acolo… și peste câte locuri faine am dat datorită mersului…nici acum nu pot să uit un local peste care am dat în Roma printre niște străduțe. Acolo am mâncat cea mai bună foccacia… m-aș întoarce special pentru ea la Roma. 😀
Cu tururile gratuite n-am avut experiente, dar la cele platite am avut ceva experiente ok. Depinde, oricum, foarte mult de ce gasesti la fata locului, de cat de ok e omul acela. 🙂