Skip to content
  • Despre 99xp
  • Echipă
  • Contact
Menu

99XP

  • Despre 99xp
  • Echipă
  • Contact
Hit enter to search or esc to close
Posted inSuperblog

Am gătit Unicorn noaptea târziu

ambition dajar magazin
Posted By Răzvan Posted on March 14, 2021

Dragă Jurnalule,

E ora 23:58 iar eu mă apuc de scris articolul 4 pentru Spring SuperBlog 2021. Mâine e deadline-ul și nu vreau să primesc penalizare.

Am avut o săptămână plină, am muncit 6 zile la rând în tura de dimineață, iar astăzi am lucrat 14 ore, în loc de 8. După ce am terminat programul obișnuit, mi-am luat două ore pauză, de la 15:30 până la 17:30 și apoi am intrat și-n tura de după amiază. Că, de, colegii la nevoie se cunosc.

Nu am mai muncit niciodată atât de mult într-o zi. Mă știi doar, îmi place să ajut și sunt mereu săritor.

Revenind acum la rețetă… Am avut două tentative, prima cu o omletă țărănească, iar a doua cu o porție de paste carbonara… M-am gândit mai bine însă, nu acestea sunt rețetele mele unicorn.

Am bucătărit mai mult în ultimele zile, de s-a minunat și Dana. Acum are impresia că-s aproape gospodin.

Revenind la momentul prezent…

Tocmai ce mi-am desfăcut o bere nemțească folosind un cuțit de bucătărie (că n-am desfăcător) și m-am gândit la ustensilele pe care trebuie să le pregătesc pentru rețeta unicorn… Norocul meu că am făcut ieri cumpărăturile…

Nu, nu m-am lăsat cu scrisul pe ultima sută, am început articolul acum trei zile, doar că, după 1400 de cuvinte, am realizat că sunt ușor (mai mult) pe lângă temă. Astfel că am început un articol nou.

Așadar, mai fac o încercare. Rețeta unicorn este o mâncare de pui cu orez, miere și portocale.

Am zis să profit de această probă și să-i gătesc ceva bun Danei, știu că ea se dă în vânt după unicorni.

Ne-am înțeles să o trezesc când termin de bucătărit și de scris, să halim împreună mâncarea caldă… Norocul nostru este că nu ținem vreo dietă de tip intermitent-fasting, că altfel, doar ne uitam la mâncare, în miez de noapte.

O rugasem pe mama să-mi scrie rețeta pe o coală A4 înainte să plec în Germania și am pus-o în dosarul cu acte. Știam eu că o să-mi fie utilă, la un moment dat.

reteta pui cu portocale

Am scotocit întreaga bucătărie până m-am prins unde ține oalele și tigăile și într-un final, am găsit toate ustensilele și accesoriile de care aveam nevoie.

Așadar, am furat luat șorțul ei și am așezat pe măsuța din bucătărie oala de inox, tigaia de inox, o spatulă, cuțitele, curățătorul, tocătorul de lemn, storcătorul de portocale și alte câteva castroane și farfurii, pentru materia primă (a se citi mâncarea).

Rețeta arată cam așa (ar trebui să notați, merită):

Pui cu orez, miere și portocale

Ingrediente:

  • 15 grame de unt
  • o lingură de ulei de măsline
  • 250 grame de piept de pui
  • o ceapă
  • 1/2 praz
  • un morcov mare
  • coajă și suc de la o portocală
  • 4 linguri de miere
  • 3 linguri de muștar
  • 2 căței de usturoi
  • o lingură rasă de ghimbir
  • 1/4 linguriță de sare
  • piper negru
  • 250 grame de orez
  • o cană de apă
  • fâșii de coajă de portocală pentru ornat
ingrediente pui cu miere si portocale

Pregătirile inițiale:

  • Se taie morcovul rondele
  • Se taie pieptul de pui cubulețe
  • Se toacă mărunt prazul și ceapa
  • Se spală bine, în 3-4 ape, orezul
  • Se taie usturoiul mărunt
  • Se dă ghimbirul pe răzătoare
  • Se rade puțină coajă de portocale și se extrage sucul, folosind un storcător

Mod de preparare:

  • Se încing uleiul și untul într-o oală suficient de încăpătoare. Se adaugă puiul și se rumenește bine.
  • Se scoate puiul prăjit și se pune într-un castron.
  • În aceeași tigaie se călesc ceapa, prazul și morcovul la foc moderat, timp de 10 minute.
  • Într-un recipient separat, se amestecă sucul și coaja de portocală cu mierea, muștarul, usturoiul, ghimbirul ras și puțin piper.
  • Se pune orezul la fiert, într-o oală separată, pentru a-l folosi ulterior.
  • Se adaugă puiul înapoi în tigaie, peste legumele deja călite și se toarnă deasupra amestecul cu miere.
  • Când încep să fiarbă, se adaugă o cană de apă și se lasă la fiert până când morcovul devine moale.
  • Se adaugă conținutul din tigaie peste orezul fiert, se amesteca și se sărează după gust.
  • Se ornează cu fâșii de portocale pentru un aspect frumos.

Poftă bună!

Prima dată am mâncat pui cu orez, miere și portocale când eram la liceu. Îmi amintesc că am avut un șoc. Mereu mi-a plăcut combinația dulce-sărat, ăsta a fost cel mai bun pui mâncat de către mine vreodată.

portocale si miere de albine

Dacă aș fi întrebat cât timp mi-a luat să gătesc farfuria asta (că așa zic ăia din show-urile culinare), o să răspund cu “o oră și 10 ani”. O oră să pregătesc totul și 10 ani să învăt să fac lucrurile bine. (inspirat dintr-un citat al unui pictor al cărui nume îmi scapă acum).

Am gătit acest preparat de zeci de ori și cred că am făcut toate greșelile posibile.

  • Am fiert orezul prea tare și mâncarea avea o textură ciudată; orezul era foarte lipicios – ca să nu devină lipicios, trebuie spălat foarte bine înainte
  • Am ars puiul pentru că nu am avut răbdare să-l gătesc la foc mic și nici n-am amestecat suficient în tigaie
  • Altă dată am vrut să pun sarea direct din cutie și surpriză… am scăpat o tonă de sare în mâncare; făcusem sare cu orez, nu invers
  • Am călit ceapa până când aceasta s-a carbonizat, iar mâncarea a avut un gust amărui, de ars
  • Mi s-a lipit orezul de oală de nu știu câte ori – am rezolvat asta cumpărând o oală bună de la Dajar magazin
  • Am exagerat cu portocalele și ghimbirul și mi-a ieșit o mâncare iute-amară.

Acum însă, totul a fost perfect.

Tot bucătărind, am învătat că folosirea unor ustensile și produse de calitate face diferența. Înainte să mă mut definitiv în Germania, mi-am cumpărat două tigăi, o oală sub presiune și o cratiță de la Ambition România. Aceștia au produse de calitate, care pot fi cumpărate din magazinele obișnuite: Carrefour, Cora, Mega Image, Metro, Auchan, sau de pe magazinul online Dajar România.

dajar magazin online
colectia ambition dajar

Am ornat cu grijă cele două farfurii și am trezit prințesa.
Gustul este genial, pe cuvânt!

pui cu miere si portocale

Am fost atent la reacția Danei, nu mă prind dacă a impresionat-o aspectul farfuriei, dar știu sigur că i-a plăcut. Când a luat prima îmbucătură, s-a înseninat la față. I s-a părut că am gătit delicios.

După cum probabil știi deja, dragă jurnalule…

Bucătăresc încă de când aveam 14-15 ani. Am învățat pe calea cea grea de ce e nevoie să fac mâncarea la foc mic sau cât de mult ajută să folosești tigăi, oale și ustensile bune.

Pe vremuri, era un chin să manufacturez inclusiv o banală omletă, că se lipea mereu de tigaie.

Acestea fiind gătite, scrise și mâncate, cred că ar fi cazul să merg la somn.


14 Martie – 10:00

Dragă jurnalule,

Abia m-am trezit. Sorb liniștit cafeaua din setul preferat de cești Aura Silver și m-am gândit să-ți mai scriu ceva…

Aseară am aranjat masa pe fugă, abia așteptam să primesc feedback legat de mâncare. Știi cum ornez eu masa… Când mă apucă fac un mais-en-plais complet. Dar la ce program de lucru am, aranjez masa impecabil cam din an în Paște…

mais-en-plais ambition

Ei bine, aceasta a fost povestea unicornului gătit noaptea târziu.
Un ”unicorn” delicios cu miere și portocale.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.
Sursele foto; Dajar Magazin / Ambition + arhiva personală.

superblog logo
dajar magazin logo
ambition logo

Perfect, tot ce trebuie să mai faci acum este să dai click pe linkul de confirmare.


Te-ar putea interesa și:


  • Câteva cuvinte despre experiența SuperBlog (Spring SuperBlog 2021)
    Câteva cuvinte despre experiența SuperBlog (Spring SuperBlog…
  • Dacă mama ar fi colega mea de birou
    Dacă mama ar fi colega mea de birou
  • Îmi pun și eu rotițele-n mișcare la SuperBlog 2021
    Îmi pun și eu rotițele-n mișcare la SuperBlog 2021

Powered by Contextual Related Posts

Tags: ambition bucatarie dajar mancare spring superblog 2021 superblog ustensile bucatarie
Previous Article E nevoie de mult Ambition pentru omleta perfectă
Next Article 20 de năzbâtii pe care le-am făcut (toți) în copilărie
Subscribe
Notify of
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Update Twitter

99xp_roRandom Razvan@99xp_ro·
7 Nov 2021

Mi-a luat nevasta cantar din ala smart.

Apreciez mult intenția ei de a-mi arata ca ea e mai fit decât mine la toate categoriile. Ce nu știe ea e ca eu ori de câte ori refuz sa duc gunoiul o ajut sa se mențină fit.

Uneori ii fur și din cartofii prăjiți, ca sa fie mai sănătoasă!

Ultimele articole:

  • De ce mă-nervează nevastă-mea
  • N-am avut niciodată un telefon scump și nici n-am simțit nevoia!
  • Jurnal de cuplu #1: ITistul trebuie să schimbe mereu bateriile
  • De ce ador WFH și nu mai vreau să mă întorc la birou niciodată
  • Facebook Certified Digital Marketing Associate – Impresii despre curs și examen

Categorii

  • Blog15
  • Blogal Initiative3
  • Călătorii & Experiențe81
    • Austria1
    • Bulgaria12
    • Germania1
    • Grecia2
    • Impresii cazare6
    • Italia6
    • Organizare & buget20
    • Portugalia2
    • România21
    • Slovacia1
    • Ungaria1
  • Cu și despre cărți28
    • Non ficțiune25
  • Dezvoltare & Cariera25
  • Experiențe random141
  • Experiente Suport IT20
  • FIlme & seriale10
  • Guest Post10
  • Jurnal de iUkey3
  • Review produse19
    • Cumpărături din China9
  • Social Media1
  • Superblog42
  • Tipuri de oameni4
  • Unde mâncăm & unde bem40
    • Constanța4
    • În București25
    • în Bulgaria1
    • În Bușteni4
    • La munte1
Tema e creată de Bloompixel și are câteva mici modificări custom. Siteul folosește WordPress sub capotă.
wpDiscuz