Dacă vă întrebați cu ce se ocupă cei care fac suport IT în perioada asta, în care trendul este să se lucreze de acasă datorită virusului, răspunsul este destul de simplu: configurează conturi de VPN și asigură modalități pentru a lucra de acasă.
Infrastructurile care nu sunt cloud-based și nu sunt pregătite să permită angajaților să lucreze facil de acasă au dificultăți foarte mari în această perioadă, iar asta va duce implicit la scăderea profitului… că deh, oamenii muncesc mai greu și implicit mai puțin, iar asta se reflectă-n bani pierduți.
E sinistru că încă există companii mari care nu folosesc tehnologii cloud, cred că pandemia va accelera adoptarea serviciilor Microsoft. Suita Office 365 este aur în perioadele astea, facilitează ușor lucrul colaborativ și de acasă, iar oricum ăsta era trendul global impus de piață și înainte de pandemie…
Destul de multe companii au routere decente, care permit configurarea unor soluții de VPN și eventual și un server fizic în locație, care ar putea suporta multe conexiuni VPN simultane…
VPN-ul este un serviciu software care permite utilizatorilor să lucreze facil remote, accesând resursele din rețeaua de la birou. Adică pornești VPN-ul și lucrezi ca și cum ai fi cu laptopul în rețeaua de la birou.
Companiile mici se adaptează și ele, cea mai populară metodă este lăsarea calculatoarelor pornite și utilizarea aplicațiilor de conectare la distanța, gen Teamviewer sau AnyDesk.
Problema apare când firme cu număr măricel de angajați încă folosesc conturi de email POP3. Cei mai mulți utilizatori simt nevoia să-și creeze jdemii de foldere în Outlook, eventual și niște reguli care mută mailurile în folderele respective, iar asta duce la imposibilitatea de a putea avea aceeași structură de mailuri pe mai multe stații.
Nu îmi spuneți că se poate copia fișierul PST în care se stochează mailurile și dupaia configura contul POP3 în el, pe laptopul provizoriu, ca mai apoi să se mute înapoi pe stația de lucru de la birou. Să faceți voi asta la 50 de oameni, în două zile.
Protocolul de mail POP3 sincronizează doar mesajele din Inbox, dintr-un anumit interval definit. Adică pot vedea pe server mailurile din ultimele X zile, în Inbox și cam atât… Orice subfolder este doar local, nu și pe server, deci implicit mailurile de acolo nu vor putea fi citite de pe alte dispozitive.
E sinistru faptul că mari companii neglijează tehnologia și avantajele ei, care ar duce implicit la profit, dacă se asigură metode de lucru moderne și mai eficiente.
Cei care folosesc conturi de email configurate IMAP sunt privilegiați, întrucât vor putea lucra cu mailul de pe oricâte dispozitive au nevoie. Costul nu este oricum mare, fie că vorbim de hosting, unde se plătește de fapt spațiul, sau chiar de servere proprii.
Protocolul de mail IMAP4 stochează toate mesajele pe server, astfel că dacă un cont e configurat pe mai multe dispozitive, aceleași mailuri vor apărea pe toate device-urile. Toate mailurile sunt stocate pe server, astfel că dacă se configurează contul pe un nou dispozitiv, mesajele se vor descărca în totalitate.
Mai există și protocolul de email Exchange, care e al Microsoft și costă o grămadă de bani, dar ăla deja e rocket science. IMAP-ul este un minim necesar, ca să-i poți facilita doamnei de la secretariat să lucreze ușor.
Din punct de vedere operațional este un chin să permiți angajaților să lucreze de acasă și să le facilitezi să facă to ce făceau de la birou, dacă firma și oamenii nu sunt pregătiți pentru asta, dar nevoia va crea noi trenduri.
Atât eu cât și colegii mei cred că am configurat în ultima săptămână zeci de conturi VPN și am facilitat lucrul de acasă pentru zeci de oameni. Glumeam între noi și ziceam că ne vom boteza viitorii copii Forticlient, IKEv2 sau SoftEther (astea sunt nume de protocoale sau aplicații VPN).
Cred că în perioada asta s-a muncit pe brânci peste tot, în toate companiile de suport IT și nu numai… Sunt curios însă care vor fi strategiile de disaster marketing ale companiilor… De obicei crizele îmbogățesc anumite entități, care știu să vândă produsele sau serviciile potrivite, raportate fix la nevoie curente.