Mi-a povestit amicul Andrei că s-a chinuit ca Hristos să-și retragă diploma de bac de la Politehnică așa că am pus un milion de întrebări, am aflat toate informațiile și am scris acest articol.
El a decis să renunțe la Facultatea de Automatică și Calculatoare și să se înscrie la o facultate privată, întrucât timpul nu-i permitea să meargă la seminarii și laboratoare și să se țină și de job.
Beam o bere onestă la Robescu 14 și îmi povestise că cei care fac Poli se vor chinui ca la final să aibă una din două bucurii. Termină facultatea și își ridică diploma de licență sau renunță la facultate și retrag diploma de bacalaureat. Sentimentul de libertate și de “bine că am scăpat dracului de aici” se aplică în ambele scenarii.
Ce trebuie să faci ca să retragi diploma de bac de la Politehnica, din București
Pasul 1 – Sună la secretariat în prealabil și anunță-ți intenția
Prima dată trebuie obligatoriu să suni la secretariat. Nu te simți descurajat dacă nu ți se răspunde, sună pe toate numerele de pe site și nu renunța până nu afli toate informațiile de care ai nevoie.
De obicei, suni ca să ți se pregătească dosarul de lichidare și să ți se caute diploma la arhivă.
Andrei a sunat, a aflat care era procedura și a mers a doua zi la facultate. Doar că a discutat la telefon cu un domn și a primit mail cu instrucțiunile de la o doamnă, care i-a solicitat să sune pe fix la unul dintre cele două numere.
Ajuns în fața facultății, la primul număr de telefon nu a răspuns nimeni. La al doilea număr din mail a răspuns o doamnă care l-a luat puțin la șuturi pe Andrei, că era de la decanat nu secretariat, dar după ce s-a explicat situația, a părut că vrea să ajute. Singura problemă este că doamna de la decanat a greșit de două ori numele lui Andrei și îi aducea dosarele altor studenți nefericiți.
Carevasăzică, Andrei ar fi putut să lichideze un Mihail și un Alexandru, cu sânge rece.
În cele din urmă, Andrei a fost îndrumat să o sune pe doamna secretară cu personalitate, iar apoi, după altă jumătate de oră pierdută, în fața facultății, a primit fișa de lichidare cu care trebuia să alerge peste tot.
Pasul 2 – Fișa de lichidare, care poate fi un chin sau nu, în funcție de norocul tău și de cât de multă personalitate are secretara
Ca să poți retrage diploma de bacalaureat de la Politehnică, e nevoie să faci înainte fișa de lichidare. Aceasta e o hârtie cu 4 ștampile, de la Contabilitate, Bibliotecă, Cămin și Catedra de specialitate, pe care le poți obține ușor dacă vrea doamna secretară să te ajute sau cu chin și alergătură, în caz contrar.
Tovarășul lui Andrei, care se retrăgea și el, doar că de la Inginerie Electrică a rezolvat totul în 20 de minute, doamna secretară a dat telefon la cele 4 “departamente” și a primit “ștampilele” necesare prin intermediul telefonic.
La Andrei însă, doamna secretară a avut personalitate Level 999999 și l-a pus pe acesta să alerge de colo-colo, ca să strângă 4 semnături, dintre care doar două erau utile.
Absurdul abia acum începea
Ai zice că Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din București are un sistem centralizat și că nu mai e nevoie să alerge un tâmpit ca nebunul după semnături și ștampile, cum se făcea în 2000 probabil, dar ai zice greșit. Carevasăzică, în 2020, doamna secretară nu putea “să vadă în sistem” dacă Andrei avea datorii la biblioteca facultătii, la cămin sau la contabilitate.
Doar că Andrei nu fusese niciodată la bibliotecă și nu locuise la cămin vreodată. Vă dați seama?
Ca să te poți lichida de la Poli ai nevoie să te duci la doamna de la Bibliotecă să-ți pună o ștampilă că n-ai datorii la bibliotecă, deși tu nu te-ai dus niciodată la bibliotecă…
Nu ai locuit la cămin, dar ca să te poți lichida de la Poli ai nevoie să te duci la cămin și să îți dea administratorul de cămin o ștampilă cum că n-ai datorii la un cămin la care nu ați locuit niciodată…
E firesc să nu poți face lichidarea dacă ai datorii la contabilitatea facultații, de asta nu am comentat nimic despre acest aspect.
Doamna secretară nu putea să vadă lucrurile astea dintr-un sistem centralizat, a fost nevoie să-l pună pe Andrei să alerge de colo colo.
Prietenul lui Andrei a primit direct hârtia de lichidare și apoi diploma de la secretara facultății, doamna a dat telefoane la toate cele 4 departamente și pentru că nu mai era nimic de plătit, s-a mișcat repede din punct de vedere operațional. Cumva, era empatică cu amărâtul care venise să-și retragă diploma și, chiar dacă nu există un sistem centralizat, a vrut să ajute.
Ștampila de la Catedra de specialitate:
Asta e pusă direct de către secretară, nu se obține cu chin și sudoare
Vizita la Bibliotecă:
Pentru că era pandemie globală și nu toate ușile erau deschise, Andrei s-a chinuit ceva să găsească ușa corectă. A intrat la bibliotecă, a spus la pază scopul vizitei și a așteptat. Doamna bibliotecară șefă a zis că normele de distanțare nu îi permit să ne primească la dânsa în birou, dar că ea nu coboară dacă nu sunt 4-5 oameni care au nevoie de ștampile, astfel că Andrei a trebuit să mai aștepte.
Vă dați seama? Ca să vă puteți retrage de la Poli, trebuie să vă facă doamna bibliotecară șefă să vă simțiți ca niște idioți pentru că v-ați înscris la o asemenea facultate și v-a venit mintea la cap să faceți ceva mai bun cu viața voastră…
Vizita la Contabilitate:
Când a ajuns Andrei la Rectoratul facultății, cei de la pază au început să strige “Nu mai e nimeni, a găsit ăștia covid și a evacuat pe toată lumea!”. Andrei dădea din colț în colț și nu știa ce să facă… Mai avea nevoie de ștampilă de la contabilitate și de la cămin.
Enervat, a plecat către cămine și în timpul ăsta, a sunat-o pe doamna secretară cu personalitate și a jucat o carte personală. Că e greu să-și ia concediu a doua zi, că vrea să se înscrie la altă facultate și mai are două zile la dispoziție, că o fi, că o păți.
Doamna secretară cu personalitate s-a lăsat înduplecată de povestea lui Andrei și a decis să fie empatică. A dat telefon la contabilitate, a aflat că doamna de acolo nu a părăsit clădirea, deși în teorie toți trebuia să fie evacuați și a aflat și că Andrei nu avea niciun ban de plată la facultate.
Vă dați seama? Practic, a hotărât să-și facă treaba cu simț de răspundere și să nu-și mai bată joc de bietul Andrei. Schimbarea de abordare l-a făcut pe Andrei însă să se simtă ca și cum i s-ar fi făcut o favoare, … Dar aici problema e la Andrei.
Vizita la cămine:
Ca să învingă balaurul, Andrei avea nevoie de o ștampilă de la un cămin în care nu a fost niciodată cazat. Că de, așa era procedura. Evident, căminul era încuiat, iar Andrei a trebuit să stea ca un câine la ușă vreo jumătate de oră și să se teamă că până rezolvă aici va termina doamna secretară programul.
Trebuia să mai îndure o ultimă umilință gratuită și de la șeful de cămin, o flegmă imaginară fix între ochi. Cine te-a pus, bă, să te înscrii la Politehnică? Aici e ca în armată, toți sunt superiorii tăi, nu uita asta niciodată!
Pasul 3 – Retragea diplomei:
Într-un final, cu toate cele 4 ștampile sau semnături, Andrei s-a îndreptat cu pași grăbiți către secretariat, ca să își ridice diploma de Bac. Doamna secretară a părut destul de amabilă, păcat că doar a părut.
Aici nu a mai fost niciun fel de dramă. Andrei tocmai ce a închis definitiv acest capitol.
Ca o mică concluzie, la fel ca și Politehnica, și celelalte instituții de stat se comportă la fel cu oamenii, în 2020
- Orice șefuț de departament se simte dator să îți îngreuneze viață inutil
- Birocrația e la nivel de artă
- Incompetență, incompetență, incompetență. Ce dacă am greșit de trei ori dosarul?
- Timpul trece, leafa merge. Ce dacă stă prostul juma’ de oră aiurea? Dă-l dracu’, cine l-a pus să aibă treabă cu noi?
- Infrastructură IT centralizată lipsește cu desăvârșire.
Îi mulțumesc lui Andrei pentru că a împărtășit cu mine această experiență savuroasă. Promit că-l cinstesc (sper să uit).