Îmi amintesc cu drag de perioada în care mama mă ducea la mătușa Rodica la croitorie. Îmi plăcea să o urmăresc cum lucrează la masina de cusut și mi se părea absolut fabulos cum decupa materialul dintr-un sul mare și-l transforma în haine.
Camera era plină de fel de fel de accesorii croitorie, iar tuși Rodica stătea la “biroul ei” și făcea magie.

Sediul era plin de mașini de cusut Brother si Bernina, iar birourile arătau ca niște camere uriașe de spital, foarte curate și pline de oameni. Mașinile de cusut făceau un zgomot infernal, iar la sfârșitul programului de muncă știu că angajații se mândreau cu numărul de metri de stofă pe care-i transformaseră în costume scumpe.
Tușii nu se lăsa nici ea mai prejos. Deși nu era foarte experimentată la vremea aceea, la cusut și brodat nu o bătea nimeni. Ea folosea un aparat mai vechi, Brother T-8422D, dar refuzase să-l înlocuiască. Încă putea lucra cu el foarte bine. La un moment dat rămăsese ultima ce folosea această mașină de cusut, dar pentru mine încăpățânarea ei a fost o lecție. Îmi amintesc că tot zicea “de ce să schimb ceva ce nu-i stricat?”.
Mai târziu am înțeles câtă dreptate avea.
Întâmplarea pe care
nu am s-o uit prea curând
Îmi amintesc foarte bine ziua în care la sediul din București a venit o domnișoară tânără și foarte frumoasă. Aceasta dorea să facă pe comandă o rochie de mireasă, dar nu își permitea costul întreg, astfel că rugase doamnele de la croitorie să folosească resturi de material, pentru a obține un preț mai bun.
Femeile erau înduioșate de povestea tinerei care abia împlinise 18 ani și ar fi vrut să o ajute. Își aminteau foarte bine de perioada în care erau tinere și nu aveau nici ele bani.
Ulterior, ceva surprinzător s-a întâmplat. Tuși Rodica s-a apropiat de ușă și, fără să întrebe pe nimeni, a zis destul de tare. “Dacă nu ai bani, pleacă și vino cu soțul, dacă vrei ceva de la noi!”
Toată lumea era uimită, dar mătușa le-a dat colegelor replica: “Credeți că soțul are costum? Vă zic eu că n-are. Am măsurat-o pe fată din ochi, îl vedem și pe soț și le facem la amândoi ceva frumos. Să vorbesc și cu șefu’, o să folosim bucăți rămase de material!”
Eu eram absolut uimit de ce am văzut. La aflarea poveștii, conducerea a decis să susțină inițiativa mătușii. Ba mai mult, s-a hotărât să se folosească materialul cel mai bun pe care îl aveau la croitorie.
Tânăra s-a întors cu viitorul soț la croitorie și amândurora li s-au luat măsurători. La aflarea veștii, cei doi au început să plângă și au invitat la nuntă pe toată lumea prezentă.
Procesul de creație și toate pregătirile
Mătușa Rodica se simțea foarte pregătită, a avut ocazia să învețe meserie de la cele mai bune croitorese. Avea sentimentul că nimic nu o poate opri să creeze cadoul perfect pentru nunta tânărului cuplu.
Cu o zi înainte să se apuce efectiv de treabă, pregătise totul ca la carte, pentru a putea confecționa rochia de mătase perfectă.:
- Spălase mătasea cu șampon de bebeluși, o pusese la uscat și o călcase cu un fier de călcat cu temperatura adaptată, pentru a elimina cutele
- Surfilase toate marginile materialului la mașină, pentru a nu exista riscul ca materialul de mătase să se destrame
- Pregătise cu iscusință cele mai bune creioane de croitorie
- Ștersese cu mare atenție mașina de cusut și bancul de lucru, pentru a se asigura că nimic nu poate încurca procesul de creație
- Alesese ace de gămălie cu cap din sticlă ultra-fine, întrucât acestea sunt mai puțin susceptibile să alunece prin țesătură, prevenind înțepăturile nedorite.
- Pregătise greutățile de croitorie, pentru a ține țesătura pe masa de lucru și alesese un tăietor rotatic cu o lamă nouă, pentru a putea efectua tăieturi precise.

Toate aceste lucruri erau perfect normale la croitoria la care lucra mătușa. Compania punea mare preț pe calitatea serviciilor pe care le oferea și folosea și cele mai bune accesorii, mașini și aparate, achiziționate de la BRO ROM, distribuitor național Brother.
De costumul de ginerică s-a ocupat o altă colegă, dar nu îmi amintesc foarte multe detalii. Eram pur și simplu fascinat de magia pe care o făcea tuși Rodica.
Toată lumea s-a bucurat
Hainele de nuntă au fost foarte frumoase și veneau perfect pe cei doi. Tânărul cuplu a izbucnit în plâns. Amândoi radiau de fericire, iar mătușa rânjea și ea. Parcă se încărca pozitiv cu fericirea acestora.
Mătușa Rodica se simțea recunoscătoare că putea lucra la o croitorie care folosea mașinării și aparate de top. Nu degeaba cei de la BRO ROM au primit an de an premii. Toate produsele pe care aceștia le comercializau erau de cea mai bună calitate. Așa cum este și în prezent.
Calitatea este motivul pentru care de la începutul anilor 90 până în prezent, BRO ROM București este principalul furnizor de utilaje de cusut și brodat, croit și finisat pentru mai mult de 5000 de ateliere și fabrici de confecții din Romania.
Una dintre acele fabrici de confecții a fost locul în care am trăit întâmplarea pe care nu o voi uita vreodată.
Aceea a fost și ziua în care am învățat cât de important este să te poți bucura de lucruri simple. Între timp am crescut. Nu mai sunt puștiul ce o vizita pe tuși Rodica la serviciu, dar nu am uitat nici acum această lecție.
Dacă ar ecraniza cineva povestea, titlul ar trebui să fie
“Puțină magie la tuși Rodica la croitorie”.

Articol înscris în competiția SuperBlog
Proba 3 – Cusut&Brodat / BRO ROM


surse foto: cusut&brodat / pexels.com