E adevărat! Psihologia culorilor poate afecta modul în care oamenii gândesc și simt despre un blog sau un website.
Dacă doriți să obțineți un impact anume, trebuie să luați în considerare că elementele de design ajung la vizitatori la nivelul subconștientului și oferă un mesaj la fel de puternic ca și conținutul scris.
Psihologia culorilor ne spune că fiecare culoare are o anumită semnificație. Acestea provoacă în mod inconștient sentimente și gânduri.
Înainte de a alege culorile pentru blogul vostru ar fi bine să știți câte ceva despre efectul acestora. Ultimul lucru pe l-ați vrea ar fi să pierdeți vizitatori din cauza efectelor subconștiente pe care le provoacă culorile blogului.
*Înainte să alegeți o paletă de culori pentru aspectul blogului, rețineți și că fiecare culoare poate avea o semnificație diferită în alte părți ale lumii. De exemplu, culoarea alb este un simbol al doliului în țările orientale, pe când europenii o văd ca pe un semn al inocenței și al măreției.
Alegerea culorilor este de obicei legată de vârstă, anotimp, climat și statut. De cele mai multe ori, designerii aleg culorile în funcție de preferințele sau dorințele clienților, însă și în funcție de ideea și mesajul pe care vor să-l transmită.
Chiar dacă blogul are un conținut elocvent și clar, alegerea culorilor nepotrivite sau care nu se potrivesc armonios între ele ar putea transmite un mesaj contradictoriu.
Haideți să vedem care este
psihologia pentru fiecare culoare în parte.

Alb
Albul este folosit în design ca o culoare de contrast. Reflectă lumina, astfel că ne încordează ochii când o privim. În afaceri, albul implică corectitudine și egalitate. Este asociat cu organizarea și egalitatea.
Există un motiv pentru care produsele de curățat sunt adesea albe sau ambalate în recipiente albe. Aceasta este un simbol al purității și al curățeniei. Ea atrage atenția oamenilor și funcționează deosebit de bine ca o culoare de fundal, dacă e combinată cu un text întunecat pe blog sau website.
Negru
În culturile occidentale, negrul simbolizează necazul, moartea și răul. Pe de altă parte, în alte țări mai dezvoltate, este considerată culoarea eleganței și a rafinamentului.
În design această culoare este asociată cu autoritatea și puterea. Negrul provoacă sentimente de intimidare și control. În anumite contexte, poate părea, de asemenea, sofisticat și elegant.
Dacă aveți nevoie de o culoare care să comunice putere, stil, rafinament, și lux, negrul este alegerea perfectă.
Roșu
Culoarea roșu crește bătăile inimii și provoacă o respirație mai rapidă. Este o culoare intensă și puternică și, ca atare, este asociată cu agresivitatea. De asemenea, se știe că roșul ne stimulează pofta de mâncare. În afaceri, roșul este cunoscut sub numele de culoare „call-to-action”, iar în China aceasta exprimă caracterul festiv și fericirea. Combinat cu alb, semnificația acestuia crește.
Dacă doriți să atrageți atenția cuiva și să obțineți o reacție, atunci roșul este o alegere excelentă de culoare. Dar nu faceți exces, deoarece aceasta este agresivă și energică.
Roz
Roșu + Alb = Roz
Culoarea roz este o culoare plină de compasiune. Nu amenință, ci calmează și liniștește privitorul. Este asociată cu dragostea și romantismul.
Rozul este considerat a fi o culoare feminină, cu nuanțe palide percepute ca romantice, luminoase, incitante, tinere și distractive. Dacă aveți un blog cu care se adresează femeilor, atunci rozul este alegerea perfectă.
Portocaliu
Portocaliul este o culoare care poate fi observată foarte ușor, de la o distanță foarte mare. Se vede și de pe lună, cum s-ar zice. Culoarea portocaliu este asociată cu căldura și fericirea. Este, de asemenea, cunoscută pentru senzațiile înălțătoare și optimiste. Promovează conversația și, la fel ca roșul, portocaliul stimulează pofta de mâncare! În afaceri încurajează aventura și încrederea.
S-a descoperit și că portocaliul evocă sentimente de emoție și reprezintă distracție. Dacă aveți un blog distractiv și interesant, luați în considerare utilizarea portocaliului!
Atenție însă, în SUA, datorită naturii unor ambalaje, simbolizează ceva ieftin. Ca rezultat, ar trebui să îl evităm dacă vrem să exprimăm luxul și eleganța.
Galben
Culoarea galben țipă după atenție. Este cunoscută sub numele de captator de atenție! Cu toate acestea, galbenul este cel mai dur pentru ochi și, prin urmare, ne stimulează latura emoțională. Dacă veți folosi galbenul în prim plan pentru blog, asigurați-vă că alegeți nuanța corectă de galben, astfel încât să ridice starea de spirit a privitorului, nu să-l irite!
Când aveți nevoie de o culoare pentru a comunica pozitivitatea și căldura, galbenul este o alegere perfectă. De asemenea, în studii s-a constatat că este prima culoare pe care o văd oamenii. Galbenul este alegerea perfectă pentru a atrage atenția asupra celor mai importante părți ale blogului.
Pe lângă toate acestea, în anumite țări, este considerată culoarea răului, a geloziei, a neloialității și a păcatului. În Evul Mediu, în Italia și Spania, cei care înșelau erau obligați să poarte o perioadă pălării galbene, ca pedeapsă.
Galbenul-auriu simbolizează puterea.
Verde
Verdele indică natura, deci o nouă viață, speranță și libertate. Are un efect relaxant. Este cunoscută ca cea mai ușoară culoare a ochiului. Oamenii care sunt pe cale să apară la o emisiune TV, așteaptă de obicei într-o cameră verde pentru a se putea relaxa înainte de apariția lor în direct.
Când oamenii văd verde, de obicei se gândesc la iarbă și natură. Este considerat a fi o culoare proaspătă și sănătoasă. Verdele închis la culoare este asociat cu banii, datorită popularității bancnotelor americane.
Mov
Culoarea mov este asociată cu bogăția și regalitatea. Această ne stimulează mintea și o încurajează la contemplare intensă. Această culoare este mistică, misterioasă, deseori melancolică și plină de seriozitate. Ea exprimă demnitatea, bogăția, puterea și umanitatea.
Dar, atenție, nuanța greșită de violet duce la sentimentul că ceea ce privim este grosolan și ieftin. S-a constatat că violetul este deosebit de nepopular în rândul publicului masculin.
Albastru
Se știe că albastrul, în nuanțe mai deschise, are un efect calmant și liniștitor. Nuanțele mai închise stimulează mintea să gândească mai clar. În același timp, ele pot genera, de asemenea, sentimente de depresie și răceală pentru unii oameni.
Albastrul este o culoare foarte prezentă în blogging și design. Multe platforme web de top folosesc albastru ca o culoare principală. De exemplu, Twitter, Facebook și LinkedIn sunt predominant albastre. Această culoare este foarte populară, atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor.
În psihologia culorii, se spune că albastrul evocă sentimente de calm, securitate, încredere și fiabilitate. Este considerat cea mai sigură culoare, deoarece nu are nicio conotație negativă în nicio cultură. În China, acesta reprezintă imortalitatea, pentru evrei are o însemnătate sacră, iar pentru hinduși este culoarea lui Krishna.
Maro
Maro este o culoare foarte neutră. Este asociat cu lucruri naturale sau organice, pentru că oamenii se gândesc la pământ și natură atunci când văd această culoare. Fiind adesea asociat cu pământul, el evocă sentimentul de durabilitate.
Cu toate acestea, poate fi perceput și ca murdărie. Ar trebui să aveți grijă dacă vreți să folosiți maro pentru blog. Dar nu trebuie să vă speriați. Unele branduri au avut un foarte mare succes folosindu-l. De exemplu, UPS deține culoarea maro în industria de transport și a funcționat foarte bine pentru marcă. Nu vă fie teamă să folosiți o culoare care pare nepopulară.
Gri
Griul simbolizează ezitarea și lipsa de energie. Paloarea sa induce frica și este asociată cu bătrânețea și moartea. Aceasta exprimă monotonia și depresia, mai ales în tonurile mai întunecate.
Culoarea gri poate reprezenta o alegere destul de interesantă, deoarece este una dintre culorile care nu au ca rezultat un răspuns psihologic clar. Cu toate acestea, lipsa de culoare și estomparea în gri pot fi deprimante. Dacă nu se utilizează nuanța corectă, griul poate avea un efect de amortizare a culorilor din jurul său.
Gri/Argintiul – este folosit la nivel global ca o culoare neutră. Aceste nuanțe sunt folosite pentru a exprima rafinamentul și tehnologia.
Concluzie
Albastrul este cea mai populară culoare, apoi urmează roșu, verde, mov și portocaliu, cele mai puțin populare fiind galben, negru și alb.
Clasele sociale cu un standard de viață mai înalt optează pentru culori delicate și blânde, culori pastel. La polul opus, clasele cu standarde mai joase sunt mai predispuse să aleagă culori puternice și strălucitoare.
Nu uitați că atracția față de culori și plăcerea pe care acestea o oferă este strâns legată și de contextul social sau de preferințele personale.
Ca o scurtă concluzie, demnitatea și austeritatea se exprimă de obicei prin culori mai închise și mai întunecate, iar tinerețea și vivacitatea prin culori deschise sau prin culori primare.