Cred că acum o săptămână întrebasem grupul de prieteni, mai în glumă mai în serios, dacă e oportun să ne facem deja planuri de revelion. Îmi și imaginam că marketerii au început deja să monopolizeze întreg internetul turistic cu “oferte revelion”, încă din iulie-august.
Dacă acum ceva vreme mă gândeam că vara asta este complet compromisă și ar trebui să-mi fac planuri pentru următoarea, după ieșirea de un weekend la mare mi-am dat seama că parcă lucrurile nu sunt atât de negre. Mi se pare în continuare riscant să călătoresc în afara țării, dar concediile în România ar trebui să fie destul de sigure, câtă vreme se respectă niște norme sigure de igienă și distanțare.
Într-un carousel de idei, a venit în discuție și o ieșire de câteva zile la Băile Olănești. Și am început să ne documentăm temeinic.
Câte ceva despre stațiunea Băile Olănești:
Ca amplasare, Băile Olănești este la 18 km de Râmnicu Vâlcea și la 200 de km de București, locația fiind ideală atât pentru o ieșire scurtă, de weekend, cât și un concediu.
Stațiunea este considerată un important centru de sănătate, oferind o bază de tratament persoanelor cu diferite afecțiuni alergice, datorită apei cu efect terapeutic. Din acest motiv, stațiunea poate fi vizitată indiferent de anotimp.
Băile Olănești ocupă primul loc printre staținile balneoclimaterice din România, datorită numărului mare de izvoare.
Ce se poate face în Băile Olănești:
Nu știu cum faceți voi când mergeți în ieșiri, dar mie îmi place maxim să vizitez obiective și să mă conectez la cultura și tradițiile locale. După o căutare rapidă pe internet, am descoperit câteva locații drăguțe de vizitat și am aflat câte ceva din istoria locului.
Se poate vizita Biserica lui Horea și alte mănăstiri:

Cea mai interesantă este de departe Biserica lui Horea, numită și Biserica de lemn de Albac sau Biserica de lemn Sfântul Pantelimon. Aceasta este una dintre cele mai frumoase clădiri de lemn din Transilvania, remarcându-se atât prin modul atent în care a fost făurită, cât și prin bucățica de istorie care o înconjoară.
Biserica a fost construită în anul 1752 în satul Albac, satul natal al lui Horea, eroul răscoalei din 1784. Interesant este că aceasta a fost salvată ca monument istoric la României și adusă în 1907 din Albac, județul Alba, județ ce făcea parte din imperiul Austro-Ungar la conacul familiei Brătianu din Florica, în Regatul României.
În 1954, biserica a fost mutată în Olănești, ca urmare a deciziei Patriarhului Justinian Marina de a o salva de la degradare. Mai exact, lemnul bisericii a fost cumpărat, iar aceasta a fost montată înapoi în locația unde se află și acum.
Povestea mi se pare absolut fabuloasă, o biserică impunătoare, construită din lemn și mutată dintr-un imperiu într-un regat, pentru a fi salvată. Cred că istoricii au făcut ochi de Bambi când au citit bucățica asta.
Pe lângă această biserică ruptă parcă din povești, mai sunt și alte mănăstiri și schituri care se pot vizita facil, relevante fiind Mănăstirea Frăsinei și Mănăstirea Sărăcinești. Mănăstirea Frăsinei este singura din țară unde viața monahală se aseamănă cu cea de la Muntele Athos.
O cafea la Castelul Turn transformat între timp în bar-restaurant:
Dacă aveți stare să vă trageți puțin sufletul, vă recomand să vizitați mini-castelul Turn, care între timp a fost transformat în bar-restaurant. Îmi imaginez că peisajul este destul de frumos și înverzit, plus că nu cred că până acum ați băut prea multe cafele în castele.
Exact așa cum vă imaginați, și această clădire are o super-istorie în spate. Ea a fost construită de către Dr. Hoenig, care în 1940 a fost naturalizat de către casa regală la Olănești. Drept cadou către regele Mihai, doctorul a constuit acest mini-castel compus din două camere de oaspeți și un rezervor de apă.
Alături de statuia Micii Sirene și Izvorul 24, castelul este unul dintre cele mai vechi simboluri vâlcene.
Drumeții în Parcul Național Buila-Vânturărița
Dacă sunteți genul care face concedii active, vă recomandăm Parcul Național Buila-Vânturărița, un loc care este punct de plecare pentru mai multe trasee turistice. Puțină mișcare nu ar trebui să strice deloc, mai ales în perioada asta în care aproape toată lumea a stat cât mai aproape de casă.
Parcul face parte din Munții Căpățânii și se întinde de la Cheile Bistriței și până la est de Cheile Olăneștilor. Intrarea în parcul național se poate face și din orașul Băile Olănești, dar și din localitățile limitrofe. Altitudinea maximă din zonă este pe Vârful Vânturărița Mare (1885m), iar cea minimă este la iesirea Bistriței din chei (550m).
Că tot venea vorba de drumeții, aproape de Hotel Livadia, din Băile Olănești, există un punct turistic de unde se organizează excursii de o zi sau mai multe și se pot vizita diferite obiective turistice din Vâlcea sau din țară.
În vizită la lacurile cu nuferi
Puțin în afara orașului, pe drumul ce duce de la Vila Plopul la Sanatoriul Elias Olanesti (fosta Vilă 1 Mai) veți descoperi două lacuri cu nuferi albi și galbeni.
Îmi imaginez că veți deveni rapid virali pe Instagram cu pozele făcute aici… Lumea s-a cam săturat de poze în lanurile de rapiță și acum lavandă… Nuferii sunt noul trend acum.
Ture cu ATV-urile:
Dacă vă place adrenalina, puteți să vă plimbați în stațiune cu ATV-urile. Detalii și prețuri sunt disponibile pe baile-olanesti.info. Fiind o regiune cu multă natură, plimbările cu ATV-ul ar trebui să fie destul de interesante, mai ales că puteți avea parte și de drumuri ușor accidentate.
Rexalare la Tisa Spa Resort:
Dacă ai avut o zi lungă și activă, nu e nimic mai relaxant decât să îți tragi sufletul la spa. La Tisa Spa Resort ai acces la piscine pentru adulți și copii, tobogane, jacuzzi, saune, hammam, baie cu abur, salină, sală de fitnes, diverse tratamente și restaurant.
Nu știu cum faceți voi după o zi lungă, dar eu ador să îmi consum ultima picătură de energie în piscină, iar apoi să stau și să lenevesc puțin la saună.
Sunt mai multe pensiuni în Olănești din care puteți alege, pentru cazare, puteți folosi site-ul baile-olanesti.info.
Dacă vreți să alegeți o destinație liniștită, fără agitația din marile orașe, Băile Olănești este clar o opțiune. Până la urmă, un weekend prelungit sau o mini-vacanța pot fi un mod perfect de a reîncărca bateriile, nu?
Frumoasa zona! Si la Calimanesti-Caciulata e foarte frumos peisajul. Bune sugestii de vacanta!
Multumesc mult, Ana. 🙂
Bună documentarea, felicitări!
Ani întregi am mers în vacanțe sau doar weekenduri la Olănești. Este o zonă extraordinar de frumoasă și benefică pentru relaxare dar și drumeții. Sus de tot este o priveliște absolut minunată dacă reușești să ajungi.
Există chiar o “legendă’ care spune că exista un platou unde ateriza elicopterul prezidențial pentru a lua apă de la nu știu care izvoare. 🙂
Nu am mai fost de vreo…5 ani?!? Mi-ai dat o idee!
Multumesc mult pentru feedback, Mira 🙂
N-am fost niciodata, pare ca trebuie vazut 🙂
Ce tare! Chiar vreau sa plec pe undeva și o sa pun pe lista și Băile Olănești! Îți dau de veste daca ajung.