Mi-am propus de ceva vreme să văd Muzeul CFR, dar abia acum am apucat. Și nu am fost dezamăgit deloc, ba chiar mi-a plăcut.
Muzeul este deschis pentru vizitare de miercuri până duminică, de la 10 la 4, iar intrarea se face din gara, de la linia 14 CFR sau de pe Calea Griviței. Un bilet pentru adulți costă 4 lei, iar pentru copii 2 lei (parcă).
Locul e compus din 3 camere în care sunt prezenta poze cu căi ferate și trenuri, diverse aparate folosite pentru comunicatii sau uniforme de ceferiști, din mai multe perioade. Remarcabile sunt drezina tricicletă, biroul inginerului Anghel Saligny sau ceasurile de peron.
Sunt și două separeuri care simulează interiorul unui tren, doar că în loc de geamuri sunt niște televizoare pe care se afișează imagini dintr-un tren în mișcare.
Până aici nu e nimic spectaculos, dar am lăsat ce e mai bun pentru sfârșit: diorama.
Diorama feroviară este cea mai mare din România, are o lungime de 14.4 m și 4 m înălțime și prezintă trenulețe la o scară 1:87. Traseul feroviar parcurge diverse forme de relief, iar trenulețele în mișcare fac pe toată lumea să se bucure și să-și aducă aminte de vremurile copilăriei.
Pe lângă trenuri, și semnalele, stâlpii și grinzile pentru electrificare sunt executate după proiecte românești, oferind o imagine foarte reală.
Concluzie:
Muzeul este un fel de incursiune în timp, nu e nevoie să fi fan trenuri ca să îți placă… Cred că am petrecut mai mult de 30 de minute uitându-mă ca un copil la trenulețele în mișcare și încercănd să le prind în poze.
Locul este super kid-friendly, când am fost noi erau minim 6-7 copii ce se zbenguiau pe acolo și urmăreau cu interes trenulețele.
Dacă v-a plăcut acest articolul În vizită la Muzeul CFR, vă recomand să aruncați o privide și pe articol în care e prezentată Expoziția de trenulețe de la Sinaia.