După ce am comandat un taxi să mă culeagă de la aeroport și am plătit in jur de 20 de lei până în centru, primul lucru pe care l-am făcut a fost să intru în H&M și să imi cumpăr caciulă fular.
Am văzut pe aplicația de vreme că va fi vânt moderat dar nu mă așteptam să bată crivățul. M-am echipat corespunzător și am pornit la pas prin centrul Iașiului. Țin să precizez că am mai fost o dată în Iași tot cu serviciul, și la fel ca și atunci acest oraș m-a impresionat.
Este un fel de București dar mai bine pus la punct. Nu știu de ce se spune că moldovenii nu au bani… spun asta pentru că mașinile și casele îi cam dau de gol.
Micul dejun l-am servit chiar în centru la restaurantul C house. Chelnerul de acolo voia să facă treaba, spun asta pentru că a fost mereu atent și îmi adresa întrebări potrivite de fiecare dată când prindea ocazia.
Pentru că am servit micul dejun la ei, ce să vezi…. am primit o cafea și un croissant din partea casei .
C House Lounge Café Milano, Shopping Street, Iași 700051
Mâncarea a fost bună și chiar ieftină, totul a costat 25 de lei.
Pentru că am fost prins între orele 11-15, în a doua parte a zilei nu prea am avut foarte mult timp la dispoziție pentru o vizită amănunțită dar am făcut um mic tur al centrului.
Desigur, m-am bucurat de aerul curat al orașului pe care Bucureștiul nu îl mai oferă de mult și de arhitectură și aerul istoric pe care îl oferă acest oraș.
Așa că am pornit frumos la pas prin centru și am încercat să văd cât mai multe atracții turistice începând cu Palatul Culturii.
Într-adevar este o clădire emblematică a Iașiului pe care merită cu orice preț să o vizitezi. Din documentarea de pe wikipedia precizez că această clădire a fost construită în perioada 1906-1925 și a servit drept Palat Administrativ și de Justiție.
Următoarele obiective de pe ordinea de zi au fost:
Pot să spun fără nici un fel de remușcare faptul că nu prea mă atrag astfel de obiective religioase, dar totuși, ce îmi place și apreciez la astfel de construcții este arhitectura acestora cât și gradul de dificultate al construiri.
Primaria Municipiului Iasi/Palatul Roset-Roznovanu
Construcție impresionantă si impunătoare, Palatul Roset-Roznoveanu adapostește in prezent sediul primariei din Iasi. A fost proiectată de Gustav Freywald cel care realizat proiectul și pentru Catedrala Mitropolitană din Iași.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Situat in centrul arhitectural al Iașiului, aceasta Mănăstire a fost ridicată de catre voievodul Vasile Lupu intre anii 1637-1639. In curtea acesteia nu trebuie sa ratati bustul celui care ucide sufletul copiilor la bac (tobele vă rog ) Mihai Eminescu .
Spre finalul promenadei puteți ocoli putin să vizitați Teatrul Național ” Vasile Alecsandri” iar la intoarcerea spre Palatul Culturii, priveliștea pe inserat este absolut superbă.
Final
Iașiul are foarte multe de oferit si merita să vă răpiți puțin din timpul prețios pentru o vizită scurtă. Istoria, arta, arhitectura cât si oamenii acestui oraș sunt elemente pentru o experiență placută.