Având în vedere că în 2020 cam toate firmele mici lucrează foarte mult pe email, este critic să se alegă un provider bun de hosting.
Mai jos câteva facilităti mișto pe care le-am întâlnit la diverși furnizori de hosting. Nu dau nume, nu mă interesează să fac reclamă vânzătorilor de hosting, ci mai degrabă să ajut și informez utilizatorii.
(1) Roundcube din ăla nou, de se poate accesa de pe mobil
cPanelul și versiunea de Webmail trebuie să fie noi. Ultima versiune majoră de Roundcube (v 1.4.4) este mișto pentru că se poate accesa, la nevoie, și de pe telefon, astfel că nu mai e nevoie să configurezi mailul pe diverse aplicații. Eu, de exemplu, nu am nevoie să monitorizez mailuri pe telefon, ci doar să intru punctual să scriu câte unul, iar atunci ar fi suficient să pot accesa din browser.
(2) Soluție anti-spam personalizabilă
O altă facilitate foarte utilă este o soluție anti-spam personalizabilă. Sunt soluțiile alea care după configurare blochează tot în funcție de filtrele setate, iar apoi trimit câte un raport zilnic cu mailurile respinse.
Utilizatorul poate scoate destinatarul din coada de așteptare și îl poate adăuga direct în whitelist, fără a fi nevoie să apeleze la un admin de sistem. Funcția se cheamă Train and Release și am văzut că există integrată în modului de securitate SpamExperts, dar sigur mai sunt soluții anti-spam care au asta.
(3) Funcție care permite trimiterea mailurilor de pe mail multe IP-uri
Fiind vorba de un server shared, există posibilitatea ca IP-ul de trimitere al serverului să ajungă pe anumite liste de spam, iar serverele destinație care folosesc acele liste vor respinge mailurile.
Providerii serioși de hosting pot oferi, la cerere, o facilitate numită ClusterSMTP, care trimite mailuri de pe 8 IP-uri aleatorii, astfel că riscul de a se lista IP-ul de pe care se trimit mailurile să fie minim (că ar trebui să se listeze toate 8).
Cea mai comună problemă este ca mailurile trimise de pe pachete de hosting shared să ajungă-n spam pe adresele de Yahoo sau Gmail.
(4) Funcție de debanare IP completând un captcha pe Webmail
O problemă comună este ca serverul să baneze adresa IP de unde se accesează mailul, iar în situația aceasta, e nevoie să se afle IP-ul public și să se ia legătura cu suportul serverului de email pentru a solicita deblocarea.
De multe ori asta durează. Cel mai simplu este să poată efectua procedura de deblocare direct utilizatorul, accesând pagina de logare pe mail din browser. Funcția care face asta se numește Imunify360, dar nu cred că e singura.
(5) Backup ușor de restaurat de către utilizatori
La fel de important este să fie implementată o soluție de backup ușor de folosit, ca la nevoie, să poată restaura fișiere direct utilizatorii, fără a mai aștepta după interventia suportului.
Concluzie
Cam asta ar trebui să ofere un furnizor bun de hosting pentru mail în 2020. Astea sunt facilități premium ce ar trebui activate și facturate la cerere, dar e cam musai să existe, să nu ajungă clientul să schimbe providerul de email pentru că nu-i poate asigura necesitățile sau rezolva problemele.
Chiar dacă ar fi activate toate, hostingul ce înglobează soluțiile de mai sus ar fi mai ieftin decât un abonament la Office 365 sau la GSuite, pentru că la mailul în cloud prețul este calculat pentru fiecare căsuță în parte.
Un articol interesant și plin de informații! 🙂
Bine de ştiut! Informații notate. Ştiu ce am de cerut! Mulțumesc!
Mulțumim de informatii! 😁
Mi-ai spus ceva foarte interesant. AM dat mail catre tipul de la mentenanta si mi-a bagat faza ca domne… nu etse asa, da-mi sa vad eu. Clar trebuie sa schimb gazduirea.