E dimineață devreme, iar eu abia mi-am ridicat personalitatea din pat și am pregătit cafeaua. În timp ce sorb liniștit din elixirul fierbinte și amar al dimineții, mă uit aleatoriul pe Facebook și dau peste o postare a lui Gordon Ramsey. Citesc că bucătăria ideală ar trebui să fie amplasată în ceea ce se numește ”triunghiul de lucru” și mă uit amuzat în jur. La noi este mai mult Triunghiul Bermudelor…
Adevărul este că abia ne-am mutat de câteva luni în locul ăsta și, deși am aranjat totul într-un mod cochet și minimalist, mi-ar plăcea ca bucătăria să fie organizată într-un mod mai eficient.
Vreau să ies din Triunghiul Bermudelor
Gătitul durează mai mult decât ne-am dori și ne cam ciocnim unul de celălalt. Ne învârtim înainte și înapoi. Toate acestea sunt semne că organizarea bucătăriei nu este chiar eficientă. Îmi doresc să rearanjăm lucrurile pentru a ne face viața mai ușoară.
Acum, dacă nu o avertizez în prealabil pe consoartă, risc să o rănesc grav când stă la masă și eu vreau să pun vasele în mașina de spălat. Și, în mod cert, mi-ar plăcea să nu mai lovesc dulapul cu capul aproape de fiecare dată când am treabă la chiuvetă (nu e vina mea că am aproape 1.9m).
Nu mă înțelegeți greșit, bucătărioara noastră e drăguță și acum, dar îmi doresc să fie mult mai practică. Dacă ar avea gură să vorbească, ar spune despre noi că suntem niște amețiți. Ceea ce nu este (neapărat) adevărat.
Am moștenit o bună parte din electrocasnice când ne-am mutat în apartamentul în care locuim acum, dar avem în plan să le înlocuim, treptat.
Sunt mai hotărât ca niciodată să rearanjez și să îmbunătățesc bucătăria în așa fel încât să reflecte personalitățile noastre. Pentru asta mă voi ghida după informațiile pe care tocmai le-am aflat.
Chiuveta, blatul, frigiderul și aragazul (sau cuptorul) sunt cele mai importante trei componente pe care oamenii le utilizează în bucătărie.
Planul pentru a avea bucătăria ideală și triunghiul de lucru eficient
Triunghiul de lucru pentru bucătărie este un concept folosit pentru a determina aspectele unei bucătării eficiente, din punct de vedere estetic și practic. Sarcinile principale efectuate în bucătărie au loc între blatul de gătit, chiuvetă, aragaz sau cuptor și frigider. Aceste trei puncte și liniile imaginare dintre ele, alcătuiesc ceea ce experții numesc triunghiul de lucru.

Ideea este că atunci când aceste trei elemente amplasate la distanța optimă unul de celălalt, fac ca bucătăria să fie ușor de folosit, lucru ce ușurează munca și reduce frustrarea.
*Este important de știut că liniile directoare ale triunghiului de lucru nu sunt legi și reguli stricte. Dacă ne uităm înapoi în timp, descoperim că triunghiul de lucru a apărut în anii 1940, când micile bucătării erau concepute ca zonă utilitară folosită de către gospodine pentru a pregăti mesele de familie.
Cercetare și documentare pentru bucătăria ideală:
Planul este ca bucătăria noastră să fie utilată cu următoarele:
O insulă mare, amplasată în mijloc. Pentru mine, bucătăria este un fel de sufragerie în care mai și gătim. Îmi place să lucrez pe laptop în timp ce consoarta trebăluiește sau prepară mâncarea.
Mereu mi-am dorit să avem mai mult spațiu în bucătărie. Pe o parte a insulei să se “întâmple mâncarea”, iar pe cealaltă, când nu mâncăm, să pot să lucrez liniștit.
Chiuveta și bateria de bucătărie, încorporate în insulă. Aș alege în mod cert o chiuvetă Franke, cu o cuvă și un picurător pe partea stângă și o baterie pe măsură. Mi se pare mult mai practic așa, decât să avem măsuța de mâncat și chiuveta separate.
Chiuveta care îmi place folosește sistemele de prindere Semifilo și Filotop. Acestea facilitează incorporarea chiuvetei pe suprafețe solide sau laminate, oferind în același timp și continuitate blatului.
Un frigider mare, ascuns în dulap. Un alt lucru care e nelipsit din bucătăria ideală este un frigider mare, ascuns într-un corp de bucătărie. Îmi place să avem destul loc pentru alimente și să-mi rămână și mie puțin spațiu, pentru a lăsa la rece câteva băuturi.
Mi-au plăcut mereu produsele Franke, încă de când am vizitat showroom-ul din București. Am rămas fascinat de tot ce am văzut acolo. Aveam sentimentul ăla că vreau să cumpăr aia și aia și aia și aia și… aia! Îi spuneam consoartei să plecăm cât mai repede, că sunt predispus să pun în pericol bugetul familiei.
Vreau să intru în Triunghiul Mythos de la Franke
Din punct de vedere estetic, sigur vreau eletrocasnice încorporabile. Am intrat pe Franke Magazin Online pentru a găsi astfel de produse și am dat peste asta:

Este bucătăria ideală din toate punctele de vedere!
Iată cum brandul Franke devine partenerul meu de cursă lungă pentru bucătăria perfectă.
Până la urmă aceasta este sufletul locuinței. Iar acum chiar vom decora și utila bucătăria, astfel încât să ne prezinte așa cum se cuvine.
Planul merge înainte cu:
Plită si cuptor Franke, încastrate în blatul de bucătărie. Am găsit un asemenea produs, prezentat și în colecția Mythos.
Plita și zona de gătit sunt perfect îmbinate, economisind astfel spațiu valoros, mai ales dacă bucătăria nu este foarte mare. Hota aleasă funcționează în modurile evacuare și reciclare și folosește filtru de cărbune. Să nu mai zicem că e silențioasă. Când e pornită nu ai impresia că decolează o navă spațială din bucătărie.
Mașina de spălat vase, ascunsă și ea într-un corp de bucătărie. Doar cei care nu gătesc nu știu că, după ce hrănești întreaga familie, ai o grămadă de vase de spălat. Nu îmi doresc funcții SF pentru mașina de spălat, dar aceasta nu trebuie să lipsească din bucătărie.
Dulapuri și corpuri de bucătărie suficient de mari încât să nu trebuiască să ținem lucruri la vedere. Îmi place să am un dulap separat pentru pahare și un altul pentru farfurii și castroane, ambele suspendate pe perete.
În dulapurile așezate pe podea, aș ascunde tacâmurile, tigăile și celelalte lucruri care ne ajută să transformăm materia brută în mâncare delicioasă.
Cuptorul, instalat în sistemul galerie din mijloc. Vreau acest cuptor incorporabil Franke.

Mă încântă faptul că acesta are opțiunea de gătit Meniu Complet și permite așezarea mâncării pe 4 nivele simultan. Alte avantaje este că folosește sistemul Pirolitic de curățare și dispune de programul Cookassist cu 42 de rețete automate și 15 programe speciale.
Serios, ce aș putea să-mi doresc mai mult? Mai are și ecran tactil colorat. Iar ca și aspect, arată genial.
Alte lucrușoare care nu trebuie să lipsească din bucătaria ideală, pe care le avem deja:
Tacâmuri și cuțite de calitate. Tacâmurile de calitate îmi dau o stare de bine atunci când mănânc, iar cuțitele bune mă ajută să nu mă chinui când prepar mâncarea.
Borcănelele pentru condimente. Nu eu sunt persoana principală care face mâncare la noi în familie, dar îmi place să mă alint din când în când. Mi-am cumpărat, în timp, o sumedenie de condimente. Nu știu cum e la alții, dar la noi pastele se fac musai cu nucșoară, omletele cu mărar și busuioc din belșug, iar cafeaua mai este și ea din când în când presărată cu scorțișoară.
Tigăi, oale premium și ustensile din plastic dur. Mereu mi-a plăcut să folosesc produse premium când gătesc. Oricât de dibaci aș fi în bucătărie, nu vreau să am mereu grijă să nu mi se lipească mâncarea de tigaie. Ustensilele de lemn sunt okay și ele, dar mereu le-am preferat pe cele din pastic dur, întrucât sunt mai ușoare și nici nu zgârie tigăile și oalele.
Ceas de perete. Știu că mă pot uita la oră și pe telefon, dar nu e același lucru. Mereu mi-a plăcut să am ceas în bucătărie.
Moodboard, atârnat și el pe perete. Îl folosesc pentru a nota diferite lucruri și pentru a-mi face planuri de a cuceri lumea, alături de consoartă. Cum nu stăm în bucătărie doar pentru gătit și mâncat, deseori dezbatem viitorul familiei, astfel că avem nevoie să notăm diferite lucruri.
Etajeră de fructe și un blender pentru smoothie. Fructele nu lipsesc din casa noastră, astfel că etajera este mereu plină. Blenderul îl folosim din când în când, pentru a pregăti câte un smoothie rapid.
Râșniță de cafea și aparat de cafea. Îmi place să-mi macin singur cafeaua și să mi-o pregătesc la ibric (sunt old school, ce să fac), dar știu și că de multe ori sunt leneș. Astfel, mereu am avut și aparat de cafea, ca să-mi pot prepara rapid licoarea.
Nu știu cum sunt alții, dar eu nu beau cafea doar pentru că am nevoie, ci și pentru că îmi place. Ador să lenevesc dimineața devreme și să mă gândesc la tot felul de idei. Când am început să scriu acest articol abia îmi ridicasem personalitatea din pat și iată, în timp ce sorbeam liniștit din elixirul fierbinte, am întocmit planul pentru bucătăria ideală.
Ce va spune bucătăria ideală despre noi?

Bucătăria ideală ar spune despre noi că suntem atenți la detalii și că ne place să facem lucrurile bine și să ne bucurăm de viață, în același timp. De asemenea, ar mai trebui să spună că suntem organizați și ordonați și că avem un simț practic foarte bine dezvoltat.
Concluzie: pentru noi, triunghiul perfect nu este echilateral, ci este triunghiul creat din colecția Mythos de la Franke.
Pentru voi cum arată bucătăria ideală?
Articolul a fost scris cu trudă pentru Spring SuperBlog 2021.
Surse foto: Franke
Surse info: Franke și Wikipedia

