Skip to content
  • Despre 99xp
  • Echipă
  • Contact
Menu

99XP

  • Despre 99xp
  • Echipă
  • Contact
Hit enter to search or esc to close
Posted inExperiențe random

Aspectele* de bază ale unui blog

Posted By Anaphielle Posted on February 14, 2021

Știu, am scris aspectele cu steluță la coadă… Veți înțelege după ce veți parcurge articolul la ce mă refer.

Am observat pe grupurile dedicate bloggerilor că se ridică foarte des problema traficului prea mic. De ce, cu tot efortul pe care îl depun, poziția de pe Google Search Engine nu este satisfăcătoare? Se oferă răspunsuri foarte bune, doar că de cele mai multe ori se evită unul dintre cele mai importante aspecte de bază ale unui blog.

Dacă sunteți bloggeri și faceți asta de ceva timp, probabil v-ați dat seama deja că bloggingul nu este doar despre a scrie și atât. Iar aici mă refer la bloggingul care generează și venituri. Fie ele din Adsense ori din diverse colaborări. La început pare atât de simplu, până când ne dăm seama că sunt o grămadă de lucruri de făcut. De la învățat SEO, strategii de promovare, documentare, urmărit trenduri, tags, s.a.m.d. Și toate sunt importante în felul lor.

Ce se întâmplă de fapt cu cei care au un blog pe care scriu de ceva timp și scriu bine, unii chiar impecabil? Prin eforturile pe care le depun, le observ foarte ușor dorința de a fi citiți de cât mai multă lume. Vizibil. Își dedică timp, învață strategii de promovare, încearcă să construiască o comunitate frumoasă și distribuie fiecare articol pe toate rețelele SM.

Totul bine până aici, dar care credeți că este primul lucru pe care îl văd cititorii atunci când intră pe un blog?

Fix aspectul blogului.

Acesta trebuie să fie plăcut vizual publicului. Și nu râde ciob de oală spartă așa cum ar cârcoti unii. Știți proverbul less is more?

Când intru pe unele bloguri pur și simplu îmi crapă ochii de-atâtea fundițe, picățele, steluțe și chestii mișcătoare. Pare că deținătorul blogului a citit toate articolele referitoare la acest subiect și a pus în aplicare totul. Ca și cum ai citi toate rețetele de ciorbe de pe net și-ai aduna toate ingredientele ca să faci una singură. Doar că lucrurile nu funționează așa.

Chestia asta cu vizualul nu-i chiar atât de simplă pe cât pare și dacă un blogger nu se pricepe aici sau pur și simplu nu mai are energie să învețe și asta, are două opțiuni: fie să apeleze la un web designer ori grafic designer (ăștia le au cu vizualul), fie să păstreze un aspect cât mai simplu.

De ce este aspectul blogului atât de important?

Pentru că este o prezentare a celui care scrie
Tot ce este afișat pe blog reflectă omul din spate și scrisul acestuia. Asta pe lângă conținutul editorial real. Modul în care arată blogul la prima interacțiune va oferi cititorilor prima impresie despre cel care scrie.


Nu există nimic mai rău decât un blog care pare dezordonat sau neorganizat. Dacă folosiți o mulțime de fonturi sau o grămadă de culori țipătoare, riscați să alungați vizitatorii care s-ar fi bucurat cu adevărat de scrisul vostru, dacă vizualul ar fi fost proiectat puțin mai bine.

În calitate de grafic designer și ”utilizator” de bloguri îmi permit să înșir în continuare câteva idei care să ajute la o cosmetizare cât mai bună a unui blog.

Cum potrivim fonturile

Folosirea în tandem a fonturilor reprezintă un aspect esențial al designului web. O bună asociere a fonturilor poate crea armonie, fluiditate și cel mai important – coerență.

Cum să alegeți fontul sau combinația de fonturi potrivită?

  • cu un search pe Google ”Font Trends in 2021” sau acest Ghid direct de la Google.
  • alegeți unul dintre fonturile care sunt în trend și după ce l-ați găsit accesați Google Fonts pentru a găsi perechea potrivită.
  • scrieți în spațiul ”search” denumirea fontului ales iar apoi va fi afișată toată familia de fonturi. (font-family)
  • pentru exemplu am ales Alegreya. Dați click pe font și pe lângă opțiunea de a downloada fontul, puteți vedea și cu ce se potrivește acesta.

Simplu, nu? Puteți vedea în direct cum arată cele două fonturi împreună.
*Ca idee, de cele mai multe ori, fonturile din aceeași familie se combină armonios și astfel puteți merge la sigur.

Cum alegem culorile potrivite

Culoarea, din motive pe care neurologii încă le descoperă, are capacitatea de a atrage anumite tipuri de oameni, de a influența preferințele oamenilor și de a le modifica comportamente.

Alegerea unei palete de culori este o parte foarte importantă a (web)designului. Nu există o modalitate corectă de a alege cromatica pe care să o utilizați pentru blog, dar există câteva lucruri de reținut care ar putea să vă ghideze către o combinație excelentă de culori. Culorile reflectă cine sunteți, așa că în mod natural va trebui să vă placă, motiv pentru care alegeți culorile care vă atrag în mod natural.

Câteva reguli de bază:

  • alegeți maxim două culori complementare

    Culorile complementare sunt cele care sunt opuse pe cercul culorilor; când sunt așezate una lângă cealaltă ele echilibrează cromatica.
  • Folosiți doar nuanțele celor două culori alese

    Evident, doriți ca mixul de culori să arate bine. Puteți utiliza un serviciu gratuit precum colorschemedesigner pentru a găsi culori care funcționează bine una cu cealaltă.

    Folosiți doar combinația de culori împreună cu nuanțele generate și așezați-le una lângă cealaltă așa cum vi se sugerează. O culoare mai aprinsă lângă una mai pală, chiar dacă sunt complementare, nu e musai să se potrivească întotdeauna.

    Puteți copia codurile culorilor alese și să le salvați într-un fișier ușor accesibil.
  • căutați ultimele trenduri
    Puteți accesa site-uri precum Coolors.co pentru culori în trend sau pentru generator de culori.

    Pentru că, la fel ca în moda vestimentară, trendurile se schimbă. Asta nu înseamnă că veți schimba total culorile blogului, ci că veți schimba doar nuanțele. De exemplu, în prezent, nu sunt prea apreciate nuanțele aprinse.
  • atenție la psihologia culorilor

    Acesta este probabil cel mai important lucru la care să vă gândiți atunci când alegeți o schemă de culori. Da, doriți să vă placă, dar în cele din urmă vreți să creați un brand personal, prin care să fiți recunoscuți de vizitatorii și clienții voștri. Asta înseamnă că ar trebui să fie ceva care să atragă publicul respectiv.

    *Despre psihologia culorilor și cum să le alegeți în funcție de nișă voi scrie cât de curând.

Cum selectăm imaginile

Cel mai în vogă site pentru a crea imagini cool în funcție de tendințele actuale este Canva. Și asta pentru că toate template-urile de acolo sunt create de către grafic designeri profesioniști. (sau create de începători, dar acceptate de către profesioniști).

Totuși, nu luați template-urile ca atare. Asta face deja multă lume și riscați să aveți aceleași imagini ca și ceilalți, chiar dacă textul e diferit. Modificați-le urmând sfaturile pe care vi le-am dat mai sus. Folosiți fonturile și culorile blogului pentru a merge la sigur. Faceți asta indiferent de programele sau platformele folosite pentru a vă crea imaginile.

  • evitați să folosiți pe imagini fonturile care imită scrisul de mână!
  • evitați fontul italic sau, și mai rău, bold italic
    Acestea nu sunt prea lizibile pentru a fi incluse în Headline, dar pot fi folosite cu succes în subheadings. (subtitluri sau descrieri scurte)
  • evitați să puneți strokes fonturilor (vor fi prea ”pline și grele”)
  • evitați să mai adăugați fundițe, liniuțe și steluțe pe poze (va ieși un kitsch)
  • faceți tot posibilul ca textul de pe imaginea featured a articolului să fie cât mai scurt și simplu.

Ce efecte vizuale să folosiți

Am observat în ultima vreme tendința de a folosi ”efecte mișcătoare”. Texte încercuite, blocuri de text care apar din toate părțile, scrisuri care pulsează, vibrează, cântă, strălucesc și se rostogolesc. Astea, împreună cu ferma de culori și fonturi, crează un adevărat circ. Un circ din filmele horror.

Ați pus mai mult de două efecte vizuale mișcătoare? Păcat! Tocmai ați făcut ochii cititorilor să sângereze, indiferent de cât de mult vă fascinează toate opțiunile astea noi de a atrage atenția.

  • Limitați-vă pe cât posibil la un singur efect care să scoată în evidență lucrul cel mai important pe care vreți să îl transmiteți.
  • Dacă vreți mai mult, folosiți maxim două efecte dintr-astea, dar să fie la o distanță destul de mare unul de celălalt.
  • Evitați slide blocks care apar din laterale ori riscați să provocați cititorilor efectul de ”rău de mare”. Mai ales dacă le setați să apară cu viteză.
  • Luați în considerare faptul că plug-in-urile gen Elementor sunt create mai mult pentru Web Design și trebuiesc folosite cu moderație într-un articol de blog.

Sunt Anaphielle și am scris în calitate de cititor de bloguri și grafic designer. Și credeți-mă, mă pricep, mă recomandă vocea și talentul meu. De fapt realitatea este că am studiat și testat lucrurile astea, am făcut trial & error până m-am prins de toate cele de mai sus. Adică, mai pe românește, am făcut toate greșelile de mai sus. Spor la scris!

Perfect, tot ce trebuie să mai faci acum este să dai click pe linkul de confirmare.


Te-ar putea interesa și:


  • Cel mai greu lucru de suportat
    Cel mai greu lucru de suportat
  • Vizită în doi la Casa Întoarsă de la Waldwipfelweg
    Vizită în doi la Casa Întoarsă de la Waldwipfelweg

Powered by Contextual Related Posts

Previous Article Adevărul este că mereu am scris pentru mine
Next Article Importanța culorilor alese pe blog
Subscribe
Notify of
guest
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Oana M
Oana M
18 days ago

Foarte utile ideile astea. Merci mult! Și eu tot experimentez cu aspectul blogului, dar parcă nu am ajuns încă în punctul dorit. Vreau un aspect lejer, profi și atrăgător totodata. Sper sa îmi iasă in cele din urma urmand aceste tipsuri. ♥

0
Reply
Răzvan
Admin
Răzvan
18 days ago
Reply to  Oana M

Multumim si noi pentru feedback, Oana.

0
Reply

Update Twitter

99xp_ro99XP.ro@99xp_ro·
2 Mar

Îmi pun și eu rotițele-n mișcare la SuperBlog 2021 https://99xp.ro/rotitele-miscare-superblog-2021/

Ultimele articole:

  • Îmi pun și eu rotițele-n mișcare la SuperBlog 2021
  • Către făcătorii de Doner Kebab din întreaga lume
  • Experiența mea cu Lufthansa
  • Vânzătorul care nu știe să împacheteze o ramă cu sticlă
  • Importanța culorilor alese pe blog

Categorii

  • Blog15
  • Blogal Initiative3
  • Călătorii & Experiențe81
    • Austria1
    • Bulgaria12
    • Germania1
    • Grecia2
    • Impresii cazare6
    • Italia6
    • Organizare & buget20
    • Portugalia2
    • România21
    • Slovacia1
    • Ungaria1
  • Cu și despre cărți28
    • Non ficțiune25
  • Dezvoltare & Cariera26
  • Experiențe random131
  • Experiente Suport IT20
  • FIlme & seriale12
  • Guest Post10
  • Jurnal de iUkey3
  • Review produse19
    • Cumpărături din China9
  • Social Media1
  • Superblog25
  • Tipuri de oameni6
  • Unde mâncăm & unde bem40
    • Constanța4
    • În București25
    • în Bulgaria1
    • În Bușteni4
    • La munte1
Tema e creată de Bloompixel și are câteva mici modificări custom. Siteul folosește WordPress sub capotă.
wpDiscuz