În acest articol o să vă povestesc despre abilități tehnice și sociale și care este importanța acestora.
Îmi place să găsesc rețete și formule, care ulterior să devină obiceiuri scalabile ce mă pot ajuta la nevoie, indiferent de ce fac în momentul respectiv. Cred cu tărie că există o rețetă a succesului, dar sunt 100% sigur că aceasta este una personalizată, care poate funcționa pentru o persoană și poate fi incompatibilă cu o alta.
În limbajul comun, titlul Abilitățile tehnice și sociale s-ar traduce în arta de a deveni foarte bun în profesia ta și arta de a te descurca în orice condiții.
Abilitățile tehnice:
După trei ani și jumătate de suport IT și alți cinci ani de învățat Linux și scris articole și tutoriale pe siteuri, am învățat că dacă vrei să ai un oarecare succes în ceea ce faci, trebuie să te chinui constant să ajungi cel mai bun.
Dacă alții pot face un anumit lucru, trebuie să-l înveți și tu, dacă alții nu pot să facă ceva, tu ești dator să-i ajuți și pe ei să-și crească nivelul. Până la urmă, cea mai mare formă de egoism este să îi ajuți pe ceilalți să progreseze, pentru a ajunge tu să funcționezi într-un mediu mai competitiv.
Dacă ești autodidact, vei putea prinde din zbor anumite lucruri și îți vei dezvolta singur diferite abilități, dar scopul final este ca mâine să ajungi mai bun decât ai fost astăzi. Și să încerci să procedezi așa în fiecare zi.
Cea mai mare provocare este să ai capacitatea să concurezi doar cu tine însuți, pentru că în felul ăsta lupta nu se va termina niciodată, pentru că drumul este fără sfârșit.
Abilitățile sociale:
Sau soșăl skilz, cum le zic americanii.
Deși am început cu abilitățile tehnice, abilitățile sociale mi se par mult mai importante, de fapt. Americanii le numesc soft skills și sunt abilitățile alea universale, pe care le poți folosi în orice domeniu ai activa. Au strânsă legătură cu inteligență emoțională și cu capacitatea de a putea asculta, comunica și reacționa în consecință.
Pe lângă stabilirea unui canal de comunicare real, presupun și capacitatea de a gestiona situații și de a te descurca în momente critice.
Partea mișto este că, la fel ca și în cazul abilităților tehnice, abilitățile sociale se dobândesc prin muncă și exercițiu. Da, e greu să vorbești în fața altora, dar după ce faci asta de 5 ori, vei vedea că e mai ușor. Știu, e greu să iei decizii care îi implică pe alții, dar după ce vei avea un istoric pozitiv în spate, vei tânji după mirosul de sânge.
Concluzie:
Sunt dezamăgit puțin de felul în care se îndreaptă sistemul de educație și societatea, mi se pare că noile generații au tot mai puțină disponibilitate de a se chinui, sunt tot mai capricioși și au din ce în ce mai multe probleme de comunicare și adaptare.
Înțeleg de ce, a cam dispărut nevoia de interacțiune reală, când avem atâtea aplicații de mesagerie instantă, iar acum lucrurile par că se pot face mai rapid și mai simplu, dar asta duce la lipsa de exercițiu, și se observă foarte ușor.
Eu unul lucrurile astea l-aș învăța pe Răzvanul cel mic, înainte să ajungă la vârsta la care trebuie îndrumat și ghidat pentru a o lua într-o direcție ce i-ar putea defini restul vieții.
Răzvan cel mic, ai nevoie de abilități tehnice și sociale, să știi. Nu vei fi cu adevărat bun dacă nu le vei stăpâni pe ambele.