Vă povesteam acum ceva vreme că am descoperit Umbre total întâmplător, și că am făcut binging împreună cu mama la 6 episoade. Ei bine, m-a prins bine de tot, Relache mi se pare excepțional, Căpitanu’ e și el simpatic uneori, iar povestea e profundă și complicată… Am văzut și sezonul 3 din Umbre tot așa, pe repede înainte. Am împrumutat contul lui Nebunelu’ (cum, nu ați citit încă articolul “Bătrânul bandit“??? nu l-ați citit? păi citiți-l!!!!) de HBO Go și am băgat maraton.
Între timp am mai revăzut o dată sezonul 3 din Umbre, iar de data aceasta mi-am luat și câteva notițe. Mai jos o listă de 7 lecții de viață pe care le putem învăța din Umbre.
Multe situații se rezolvă prin comunicare:
O abordare mișto este să nu consideri problemele ca fiind probleme. Problemele sunt situații ce nu au fost încă rezolvate. De cele mai multe ori, situațiile se rezolvă prin comunicare.
Dacă există un canal de comunicare real, oamenii pot discuta, agreea anumite condiții sau compromisuri, negocia și eventual stabili anumite lucruri. În absența comunicării, totul este infinit mai greu de rezolvat (de asta tot spun că pe lângă abilitățile tehnice, de orice natură ar fi ele, e nevoie și de abilități sociale).
Mie mi se pare că fiecare provocare este un scenariu ideal pentru învățare, eu unul chiar tânjesc după momentele dificile, pentru că sunt oportunități de dezvoltare… Sunt de părere că liderii nu se nasc lideri, ei devin lideri datorită experiențelor.
Deși Nicu și Relu au vizitat-o pe Nico “cu celofane”, până la urmă situația s-a rezolvat fără violență.
Acționează fără ezitare:
E foarte important să nu te pripești în luarea deciziilor, dar perioada de analiză și documentare nu ar trebui să fie o amânare. Când se face un plan, se împarte situația în mai multe etape și se lucrează metodic.
Ați văzut cum face Relache lucrurile? A sunat telefonul, a apărut ceva, trebuie să rezolve situația acum. Și acționează.
Din punctul meu de vedere există “deciziile cele mai bune”, care necesită un timp îndelungat de documentare și analiză și “deciziile acum”. Nu sunt cele mai bune, datorită experienței nu sunt nici cele mai proaste, dar sunt rapide. Instantanee. Oricum, în general lucrurile pot fi corectate și reparate din mers.
Vezi-ți de treaba ta:
Încearcă să nu îți bagi nasul în treburile altora, pentru că vei ajunge să ți-o iei foarte grav, de cele mai multe ori. Nu purta războaiele altora, nu fii mai curios decât e cazul vis-a-vis de lucrurile care nu te privesc…
Relu știe multe dintre combinațiile căpitanului, dar dacă nu-l privesc, nici nu se interesează de ele. Nu pune întrebări, nu judecă, nu nimic. Doar face ce trebuie făcut și-și vede de treaba lui…
Știu, unii o să-mi spuneți că e imoral și egoist, dar eu am învățat că e și sănătos.
Ai singur grijă de tine:
Când e vorba de tine, de sănătatea, bunăstarea și integritatea ta, prima persoană interesată de acest aspect ar trebui să fii chiar tu. Nu te bază pe faptul că alți oameni te vor ajuta, fă lucrurile în așa fel încât să fii mereu acoperit.
Indiferent de relația interumană, oamenii sunt predispuși să trădeze, să înșele sau pur și simplu să-și vadă propriul interes… care poate e opus de al tău, iar de aici lucrurile pot schimba brusc direcția.
Deși inițial părea copleșită de sentimente și răvășită cumva, emoțional, Nico tot l-a trădat pe Relu, deși nu cred că a fost mândră de decizia ei.
Alege cu grijă cercurile în care te învârți:
Oamenii care ne înconjoară ne influențează și chiar transformă, nu degeaba e proverbul spune-mi cu cine ești, ca să-ți spun cine ești.
Din propria experiență am învățat că e foarte “sănătos” nu te întovărășești cu sociopați mincinoși, cu oameni toxici sau cu alte categorii de oameni care te pot influența negativ sau te pot împiedica să evoluezi… sau cu oamenii ăia de se plâng tot timpul și dau vina pe karma, feng shui, univers sau planete, deși de fapt e vina lor.
În viața de zi cu zi întâlnim o grămadă de tipuri de oameni, dar depinde doar de noi dacă alegem să ne petrecem timpul cu cei mișto, care te vor susține necondiționat și aprecia, sau cu cei toxici, care te vor influența să sub-performezi și tu.
Relu a încercat disperat să iasă din combinațiile căpitanului și să scape, să evadeze, să renunțe la viața de dinainte, dar în cele din urmă a ajuns să fie el cel responsabil de livrarea drogurilor în țară.
Evită complicațiile și bătăile de cap inutile:
Aici mă gândesc la Sabinache, care a făcut combinația aia cu asigurările, cu Range Roverul. Mă mir că nu l-a bătut Nicu mai tare… A scăpat ieftin Sabin.
E foarte “sănătos” să faci lucrurile simplu și să nu te bagi în diverse lucruri care s-ar putea termina prost… De cele mai multe ori, lucrurile care par prea bune pentru a fi adevărate, nu sunt adevărate.
Evitarea genului ăsta de situații și complicații te ferește de foarte multe belele.
Fii loial. Nu trăda și nu înșela:
Toți băieții ăștia au o foarte mare calitate. Sunt mereu loiali, nu (prea) trădează. Indiferent de consecințe, încearcă să onorezi mereu promisiunile.
Indiferent de circumstanțe, nu minții oamenii apropiați și nu încerca să-i păcălești. Nu le trăda încrederea și așteptările. Oamenii au capacitaeta de a ierta, dar celor mai mulți le este greu să uite.
Loialitatea este totul, dar aceasta este foarte fragilă, asemeni unei farfuri de cristal. Prima trădare va fisura grav farfuria, iar următoarele o vor face bucățele. O dată ajunsă bucățele, cioburile se vor împrăștia peste tot… și nu va mai exista nicio farfurie.