Nu sunt puține momentele în care îmi turez neuronii la maxim și mă gândesc la noi subiecte pe care le pot aborda pe blog. Perioada asta în care muncesc de acasă e destul de ciudată pentru mine și asta nu doar pentru că sunt nevoit să folosesc fel de fel de aplicații și platforme pentru comunicare și muncă în echipă.
Ideea că nu prea pot să ies din casă mă consumă și parcă-mi omoară toate ideile și tot procesul de creativitate. Nu știu cum funcționează lucrurile la alții, dar eu am nevoie să sparg monotonia pentru a fi creativ.
Norocul că în perioada asta se desfășoară Superblog și articolele din diverse teme care nu-mi sunt neapărat familiare reușesc să mă pună în dificultate. Ne-am propus să participăm la toate probele și să obținem minim 90 de puncte la toate… deși targetul competitiv ar fi să terminăm în primii 10 și să câștigăm măcar o probă… lucru ce nu e irealizabil momentan.
Dacă m-ar pune cineva să împărtășesc secretul din spatele scrisului pe blog, aș spune că acesta e de fapt “procesul de execuție”. E mișto când ai idei bune și îți imaginezi că o să iei premiul Pulitzer, dar în multe dintre momente ai idei obișnuite, banale, care nu pot performa mai mult decât poate site-ul în sine.
Nu pot să spun că e neapărat foarte greu să publici un articol pe zi, sau cel puțin la un moment dat devine ușor să faci asta, dacă-ți creezi un obicei și niște procese care să te ajute. Povestit pe straight-forward, eu procedez așa: (1) notez ideile în notițele de pe telefon, (2) la un moment dat le mut din notițe în drafturile din WordPress, (3) mă hotărăsc să muncesc la articol și încep procesul de documentare și (4) finalizez articolul și-l programez pentru o zi în care nu am nimic.
Dar nu vă imaginați că public tot, mai tot timpul am de două ori mai multe drafturi decât articole publicate.
Mai jos o să fac o listă de 100+ idei care să te ajute atunci când nu ai inspirație legat de scrisul pe blog. O să grupesc ideile în mai multe categorii, organizate cumva similar cu modul de organizare al 99xp…
Articole despre blog și blogging:
(1) Actualizează și îmbunătățește articolele vechi. Articolele vechi și mai ales cele evergreen sunt foarte importante pentru blogul tău. Dacă nu ai stare sau idei creative, dar ai niște timp, instalează Yoast Seo și începe să corectezi articolele mai vechi. Pe lângă asta, ar trebui să verifici în Google Analytics și să vezi care sunt articolele care aduc trafic organic, de pe search engine și să le îmbunătățești pe acelea cât de mult se poate.
(2) Auditează blogul folosind platforme și tool-uri specifice și încearcă să remediezi din problemele descoperite. Sunt destul de multe platforme bune care fac genul ăsta de auditări, iar de cele mai multe ori facilitățile pe care le oferă în mod gratuit sunt suficiente. Puteți încerca platforma lui Neil Patel, Site Checker.pro, Small Seo Tools și PrePostSeo.
(3) Creează un articol în care prezinți toate plugin-urile folosite de blogul tău. Genul ăsta de experiența practică este foarte valoroasă pentru blogosferă, nu strică dacă faci un bine și celorlalți. Sunt destule plugin-uri gratuite drăguțe, de care lumea nu prea știe însă.
(4) Scrie un articol despre motivele pentru care te-ai apucat de blogging. Sunt foarte mulți oameni care au povești interesante, iar genul acesta de istorioare cred că sunt cele care îi fidelizează pe cititori. Eu unul am cochetat cu blogurile de pe când aveam 14-15 ani, iar blogul ăsta l-am înființat ca pretext pentru a mă forța să exprimentez lucruri noi. Aveam nevoie de un motiv pentru care să sparg monotonia.
(5) Împărtășește ce ai învățat până acum, din blogging. La fel, experiența practică, acumulată pe calea cea grea, este foarte valoroasă pentru întreaga blogosferă. Genul acesta de articole sunt utile atât pentru bloggerii vechi, cât și pentru cei care acum își instalează WordPress. Dacă ajută pe cineva, pe tema asta am scris articolul 15 lucruri pe care le-am învățat despre bloguri.
(6) Dacă ai reușit să monetizezi blogul, oferă oamenilor sfaturi testate. Insist iar pe ideea că cea mai bună informație este informația practică, nu cea ruptă din cărți. Genul ăsta de experiență ar trebui împărtășite, pentru că în mod cert este valoroasă.
Până acum, 99xp.ro a câștigat câteva premii mici, dar motivul pentru care facem asta nu e unul financiar. Ne place să credem că eventuala monetizare ar trebui să fie rezultatul unei munci bune, nu scopul în sine.
(7) Participă la competiții de blogging. Chiar în acest moment participăm la SuperBlog, iar experiența este una genială. Organizatorii sunt super amabili și săritori, ceilalți competitori sunt amuzanți și competitivi, iar probleme provoacă pe toată lumea să dea ce are mai bun. Pe lângă SuperBlog, mai există și BlogalInitiative și BlogAwards, dar nu știu mare lucru despre ele, revin cu un feedback relevant după ce le testez.
Concursurile de genul te ajută atât să te integrezi în comunitatea de bloggeri, cât și să-ți faci site-ul cunoscut… Iar varietatea subiectelor te va forța oricum să scrii mai bine și să dai totul pentru a respecta deadline-urile.
(8) Scrie guest-posturi pe alte bloguri. O metodă foarte bună de a te promova “în publicul altora” și de a obține linkuri valoroase este să scrii articole pe alte bloguri. În acest fel, vei avea expunere mai mare, iar cititorii altor bloguri vor putea deveni și cititorii tăi, dacă vor fi mulțumiți de ceea ce prezinți.
(9) Fă interviuri cu bloggeri și oameni mișto. Nu știu cum funcționează alți oameni, dar eu citesc cu interes genul ăsta de interviuri. Mi se pare că oricât de banală ar fi întrebarea, oamenii mișto reușesc să strecoare câteva indicii în răspunsurile pe care le dau, iar acestea ne fac să îi cunoaștem mai bine. Practic, dacă răspund sincer și emoțional la anumite întrebări, implicit se deschid și ne oferă și nouă ocazia să îi cunoaștem.
(10) Organizează concursuri și giveaways pe blog și pe paginile de social media. În timp ce mă documentam pentru proba cu cadourile, am citit ca materialele promoționale sunt de fapt cel mai de efect mod de a face reclamă unui produs sau unui brand și tind să cred că așa este. Cadourile fidelizează comunitatea, implicit ajută la strângerea mai mulți urmăritori pe blog și pe rețelele sociale și, iar costurile sunt destul de mici, de fapt.
Blogul acesta nu este încă în etapa în care genul ăsta de strategie ar funcționa, dar la momentul potrivit, categoric ne vom gândi la ea.
(11) Dacă nu ai stare sau energie să scrii, fă documentare și planificare. Verifică care sunt articolele și cuvintele cheie care aduc trafic organic pe blog, studiază noi trenduri și încearcă să anticipezi. Dacă reușești să scrii articole pe niște teme care vor exploda, vei fi poziționat cel mai probabil foarte bine și vei beneficia de o grămadă de trafic, în acest fel.
(12) Răspunde la întrebările celor de pe forumuri. Eu sunt membru în jdemii de grupuri și fără să vreau văd anumite discuții de pe Facebook. Multe dintr e ele sunt maculatură, dar așa reușesc și să-mi dau seama de anumite nevoi, iar după ce le identific, încerc să le rezolv.
De exemplu, l-am bătut pe colegul Mihai la cap o zi întreagă să povestească cum a făcut ca să recupereze banii de pe biletele anulate de la BlueAir și Booking, pentru că știam că era genul ăla de subiect care ar fi prins foarte bine la public și ar fi rezolvat situațiile mai multor oameni. Mi-am dat seama că e genul ăla de articol care trebuie pus cât mai repede și parcă l-am publicat la 9-10 seara, iar în 2-3 zile a ajuns cel mai citit articol din scurta istorie a blogului.
(13) Fă o listă cu bloggerii tăi preferați. La fel, sharing is caring, eu mă bucur foarte mult când citesc articole de genul acesta. Mereu am fost curios să aflu care sunt preferințele celorlalte persoane în materie de blogging și implicit de ce urmăresc anumite persoane și teme.
(14) Fă articole de genul “știrile săptămânii” sau “știrile zilei”, dacă poți susține o asemenea frecvență. E vorba de genul ăla de articole care apar în fiecare zi/săptămână/lună la aproximativ aceeași oră, iar constanța asta fidelizează cititorii. Dacă îi ajuți pe oameni să își facă din a intra pe blogul tau un obicei, o să ai doar de câștigat.
(15) Fură idei de pe alte bloguri. Știu, sună greșit asta, dar nu mă refer să rescrii articolele altora sau să le copiezi în vreun fel, fără să pui surse. Mă refer să împrumuți ideile doar, să faci “abordări personale” sau “răspunsuri” la articolele altora. Cel mai probabil vei ajunge să interacționezi cu persoana respectivă, iar ulterior chiar vei putea intra într-o formă de dezbatere amicală… Iar toatea astea duc la mărirea expunerii.
Eu de exemplu, am scris articolul 10 motive să călătorești, “împrumutând o idee” de pe Copperattitude. Am pus sursă, am scris în articol opiniile mele, nu a fost nicio problemă. Ba chiar am schimbat câteva vorbe și cu Mari (autoarea articolului inițial).
(16) Fă o listă cu lucrurile pe care le caută oamenii la tine pe blog. Genul ăsta de liste te pot ajuta să observi care sunt cuvintele cheie care aduc clickuri și implicit, îți pot da ocazia să îmbunătățești anumite articole. Plus că unele căutări sunt pur și simplu amuzante, ar aduce un plus oricum.
(17) Publică o listă cu cele mai populare articole de pe blogul tău, într-un interval de timp bine definit. Genul ăsta de articol nu va face altceva decât să scoată în evidență articolele cele mai bune de pe site, iar astfel, acestea vor fi implicit vizualizate de vizitatori care poate le-au scăpat.
(18) Fă o listă cu lucrurile pe care oamenii le fac greșit legat de blogging. Fără să dai nume și să atragi antipatia cuiva, e bine să ajuți anumiți oameni să înțeleagă atunci când greșesc. De pildă, mie mi se pare că o greșeală comună pe care o văd în bula mea e că oamenii scriu doar advertoriale și articole sponsorizate.
Înțeleg rețeta financiară din spate și nevoia pentru genul ăsta de articole, dar fără supărare, dacă o țineți tot așa, nu prea mai oferiți experiența aia reală cititorilor… Știm toți că advertorialele și articolele publicitare nu pot fi altfel decât laudative. Sunt așa, experiențe medii expuse la 120%.
Nu îmi dau seama care ar trebui să fie proporția, dar noi la 99XP am hotărât ca pe perioada SuperBlog să publicăm în continuare un articol pe zi, plus cele pentru concurs.
(19) Fă articole aniversare pe blog. Povestește care sunt lucrurile bune și oferă detalii despre planurile de viitor. Noi postăm genul ăsta de articole în categoria blog și ne-am propus să facem câte un articol nou la fiecare 100 de articole publicate.
Articole cu și despre călătorii:
(20) Scrie un articol în care prezinți care sunt aplicațiile și platformele pe care le folosești în perioada de documentare și planificare. Cheia pentru o experiență bună în ieșiri și city-break-uri este documentarea pe care o face fiecare în prealabil. E foarte important ca atunci când ajungi la destinație să ai un plan stabilit, cel puțin pe jumătate măcar. Ar trebui să știi ce se poate vizita, cum se ajunge de la aeroport la cazare și alte informații specifice locului, pentru că restul informațiilor le vei putea afla din mers.
Iar pentru planificare, există diverse aplicatii ajutătoare. Noi folosim Sygic Travel pentru stabilirea itinerariului de călătorie și Splitwise pentru notarea și gestionarea cheltuielilor (am testat și alternativele, dar nu ne-au plăcut). Dacă aveți nevoie de mai multe informații legat de aplicațiile de călătorie testate până acum, citiți și articolul ăsta.
(21) Oferă informații legat de cum gestionezi plățile în străinătate. Eu de exemplu transfer bani de pe card pe Revolut și scot apoi bani de la bancomat, în moneda locală. Mare atenție însă să nu scoateți de pe bancomate private, că alea percep comisioane. Am pățit asta în ieșirea de la Veliko Târnovo.
(22) Fă review pentru cazare. Mi se pare că pe lângă comentariile de pe platformele de închiere, e nevoie să căutam recenzii și pe blogurile personale. Oamenii lasă review-uri mult prea laudative și pozitiviste pe platforme, pe când pe blogurile personale nu prea fac asta pentru că nimeni nu vrea să-și dezamăgească cititorii, pentru nimic.
Că tot suntem la capitolul ăsta, cazarea de la Hotel Gerdjika mi s-a părut foarte bună în raport calitate/preț, iar ieșirea de la Nessebar a fost și ea la înălțime, locația e absolut genială.
(23) Descrie experiența culinară. Mie îmi place foarte mult mâncarea locală, când am fost la Bologna am testat pizza și paste în diverse locații unde vin doar localnicii.
Dacă ajungeți pe la Bologna, vă recomand neapărat să testați mâncarea de la Trattoria Tony. Că tot suntem la mâncare, trebuie să citiți și articolul despre mâncarea stradală de la Roma, scris de către Ioana.
(24) Fă un top cu locațiile care trebuiesc neapărat vizitate. Articolul e util și se adresează persoanelor care nu au foarte mult timp la dispoziție pentru vizitat. E mișto ca atunci când stai o zi, să știi de dinainte ce anume merită vizitat.
(25) Fă o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte să ajungi la destinație. Astea îmi par genul ăla de articole foarte utile, pe care nu le face aproape nimeni.
E util să pregătești bine ieșirea încă de acasă, de când ești la etapa de organizare și împachetare. Am făcut un astfel de articol pentru Veliko Târnovo, eu de obicei sunt atent la etapa de organizare și planificare, dar mi-ar fi plăcut să-mi spună cineva să-mi iau încălțăminte comodă, că o să merg mult pe jos (nu am avut probleme cu încălțămintea, dar asta din cauză că am fost eu prevăzător).
(26) Fă recenzii pentru muzeele care ți-au plăcut. Mi se pare ok să abordezi fiecare muzeu mișto într-un articol separat, dar e nevoie și de un articol în care să prezinți toate muzeele vizitate în locația respectivă, inclusiv pe cele care nu ți-au plăcut.
(27) Povestește întâmplări amuzante din aeroport și din avion.
(28) Scrie articole despre cum ai procedat când ți s-au anulat zborurile în perioda asta. Genul ăsta de experiențe personale sunt aur în perioada asta.
(29) Povestește în detaliu cum îți iei notițe în călătorii, pentru a putea ulterior să scrii articolele pentru blog. Eu unul scriu foarte multe notițe pe telefon, notez experiențele fix atunci când se întâmplă ele.
(30) Fă o listă cu gadgeturile și accesoriile pe care le folosești în călătorii. Genul ăsta de articole sunt mereu foarte utile.
(31) Prezintă experiențele proaste din călătorie într-o manieră pozitivă. Articolele de tipul ăsta sunt foarte utile, pentru că permite și altor persoane să învețe din experiența voastră.
(32) Scrie articole în care prezinți mai multe destinații pe care le-ai vizitat. Genul ăsta de articole îi vor ajuta pe cei care nu știu exact unde să meargă în concedii să ia o decizie. Cu cât sunt mai detaliate aceste articole, cu atât vor convinge mai ușor.
Carieră și job:
(33) Prezintă experiențe practice și reale de la interviuri. Povestește cum a fost interacțiunea cu HR-ul, cum s-a desfășurat interviul tehnic și oferă tot felul de tips & tricks care i-ar putea ajuta și pe alții. Mai multe informații despre asta am scris în articolul 4 lucruri pe care ar trebui să le știe oricine înainte de primul interviu.
(34) Scrie un articol în care povestești ce a însemnat pentru tine experiența de la primul job. Primul job este foarte important pentru că de obicei el reprezintă o rampă de lansare în carieră. Încearcă să așezi pe hârtie tot ce a înseamnat asta pentru tine. Am rezumat ce a înseamna pentru mine primul job în articolul “Importanța primului job“.
(35) Povestește ce ai învățat după primele 6 luni sau după primul an în domeniul în care activezi. La fel, genul ăsta de experiențe povestite au o valoare mult mai mare decât experiențele citite din cărți.
Eu am scris articolul “Ce am învățat lucrând 3+ ani la aceeași firmă“, dar nu are neapărat legătură cu firma propriu-zisă, ci cu faptul că am devenit o piesă importantă într-un angrenaj mai mare.
(36) Oferă informații relevante legate de job și carieră pe baza experiențelor proprii. În sensul ăsta am scris articolele “Ce trebuie să știi pentru a te integra rapid la locul de muncă” și “Tipuri de oameni pe care îi poți întâlni la birou”
(37) Povestește întâmplări amuzante de la birou. Genul ăsta de articole sunt foarte utile, pentru că vor face cititorii să rezoneze și să empatizeze cu tine, dacă au avut experiențe similare.
(38) Scrie articole despre leadership și management, bazate doar pe experiențe proprii. Tot insist pe ideea asta cu experiențele proprii, dar eu unul chiar cred că cele mai importante lucruri le învățăm de la oamenii care au fost puși în anumite situații, nu din cărți ce explică în cum ar trebui să se întâmple anumite lucruri, în modul ideal. Am scris articolele “Liderii nu se nasc, liderii devin” și “Lăsați oamenii să greșească și să învețe“.
(39) Scrieți articole în care să explicați oamenilor ce cursuri ar trebui să urmeze la început de carieră. Am scris despre asta în articolul “Educația continuă – o perspectivă personală și un punct de vedere pentru o carieră în IT“.
(40) Povestește care au fost abilitățile pe care a trebuit să ți le dezvolți pentru a avea succes. Eu de exemplu am învățat că mult mai importante decât abilitățile tehnice sunt abilitătile sociale, de comunicare, de a respecta deadline-uri, de a lucra în echipă, et cetera. De asemenea, am învățat și care este importanța stabilirea unui canal de comunicare corect.
(41) Scrie articole tehnice, tutoriale și ghiduri how to. Genul ăsta de articole de obicei funcționează natural și aduc trafic organic. Nu ajută foarte tare la fidelizarea utilizatorilor, dacă specificul site-ului nu este așa, dar o să genereze clickuri de pe Google.
(42) Fă o listă cu întrebări și răspunsuri pentru interviu, din nișa ta. Dacă tot ai reușit să obții postul mult visat sau să înveți anumite lucruri, nu ar fi rău dacă ai da ocazia și altor persoane să învețe conceptele de bază rapid.
(43) Scrie articole despre tendințe și tehnologiile noi din domeniul tău de activitate. Genul ăsta de conținut de nișă te va ajuta să fi văzut drept un bun consultant în domeniu.
Articole cu și despre cărți:
(44) Scrie recenzii pentru cărțile citite. Genul ăsta de recenzii nu sunt ca fișele de lectură de la școală, dar în mod cert vor ajuta cititorii să își facă o impresia despre cărțile promovate.
Eu încerc să nu povestesc cartea, ci mai degrabă să scot în evidență anumite pasaje și să aștern pe hârtie ceea ce mi-a transmis mie lectura. Un articol foarte bun despre cum să scrii o recenzie de carte mai bună poate fi citit la Andreea.
(45) Scrie despre prima carte care te-a impresionat, încă de când erai copil. Cartea cu cel mai mare impact asupra mea a fost Iliada, scenele războiului sunt absolut fabuloase. Acțiunea îmi părea că e un fel de joc de sah între zei, oamenii de rând erau piesele.
(46) Organizează cărțile care ți-au plăcut în topuri și categorii și prezintă-le în felul ăsta. Articolele astea îi ajută pe cei care urmăresc o temă anume să își mărească lista de lectură. Aici mă refer la articole de genul “7 cărți despre călătorii”, “12 cărți polițiste”, et cetera.
(47) Scrie despre personajele din cărți care te-au fascinat sau despre autorii preferați. Mi-l imaginez pe colegul cum vă povestește și vouă, 5 ore fără încetare, cât de șmecher era Mircea Eliade. Așa sunt ăștia de au făcut filologie…
(48) Fă o listă cu lucrurile pe care le-ai învățat, din mai multe cărți. Eu am făcut, de exemplu, articolul 10 lucruri învățate din 10 cărți motivaționale.
(49) Povestește care au fost cele mai ciudate momente și locuri în care ați citit. Eu citeam în vacanțele de vară, când mergeam la mama, câte o carte dinaia ce se cumpăra cu Gazeta Sporturilor pe săptămână. Aveam destul de multe restanțe la Poli și ar fi trebuit să mă ocup de orice altceva decât citit beletristică… Dar nu, eu insistam cu Frederic Beigbeder, Pascal Bruckner și Marc Levy.
(50) Fă o listă cu cărțile pe care le-ai recomanda unei persoane la început de carieră. Eu unul aș recomanda Mel Robbins – Regula de 5 secunde, Brian Tracy – Începe cu ce nu-ți place și Kevin Dutton – Inteligența psihopaților.
(51) Descrie cu lux de amănunte care este cartea ta preferată. Eu nu știu să fac un astfel de articol, pentru că mi-ar fi foarte greu să aleg o singură carte preferată. Am mai multe cărți care mi-au plăcut, dar îmi e greu să le departajez, într-un fel de top.
(52) Fă o listă cu cărțile pe care ți-ai propus să le citești în următoarea perioadă.
(53) Urmărește și alte bloguri cu și despre cărți și intră în dezbateri amicale, pe anumite teme. Genul ăsta de articole nu doar că te ajută să construiești linkuri valoroase, dar și oferă mai multă expunere blogului, într-un “public străin”.
Articole despre ieșiri scurte:
(54) Povestește despre un eveniment la care ai participat de curând. Detaliază întreaga experiență într-un articol de pe blog, povestește ce a fost mișto și ce ai învățat la evenimentul respectiv.
(55) Scrie review-uri pentru restaurantele și cafenelele care îți plac. Aprecierile oricum sunt subiective, dar părerile personale sunt mult mai bune decât descrierile obișnuite, de catalog. Și pozele ajută, chiar dacă probabil sunt mai proaste decât cele ce există deja pe net.
Dacă ar fi să recomand câteva locații rapid, ar fi Camera din Față și Pâine și Vin (ambele din București) și eventual Casa Ancuței (de la Bușteni), pentru ciorba de fasole în bol de pâine. Plus cafeneaua Hypso 25 (de la Constanța), nu cred că există niciunde un design interior mai mișto decât acolo.
(56) Structurează locațiile testate în topuri. În felul ăsta, îi vei putea convinge mai usor pe oamenii care caută lucruri specifice. Un exemplu relevant e articolul 3 locuri unde se mănâncă ciorbă de fasole în bol de pâine la Bușteni. Pe lângă faptul că a urcat frumos pe Google, articolul ăsta va ajuta iubitorii de ciorbă în pâine să afle ce opțiuni au la Bușteni.
(57) Fă topuri cu locurile pe care oricine ar trebui să le viziteze în orașul tău. Cu cât oferi informații mai specifice și mai rare, cu atât articolul va fi mai apreciat. Un bun exemplu este articolul ăsta al lui Otravă.
(58) Testează aplicațiile care te scot din casă și scrie despre experiențele acestea. Îmi vin în minte acum Questo, care propune activități de scavenger hunt prin oraș și Geocaching, care îți oferă o hartă și te pune să descoperi indicii ascunse în diverse locuri. Mi se par foarte fun să faci asta prin diferite orașe.
Articole personale:
(59) Povestește întâmplări amuzante din viața ta. Aici secretul este să nu spui lucruri care te pot afecta ulterior. Întâmplările hazlii îi vor ajuta pe cititori să te cunoască, iar asta te va ajuta și pe tine la fidelizarea lor. Eu de exemplu am povestit despre întâmplările mele din Insula Kos în articolele 10 amintiri amuzante de când am lucrat în Grecia și De capul meu pe Insula Kos – 10 lucruri pe care le-am învățat dintr-o experiență ce părea a fi eșuată.
(60) Oferă cititorilor informații personale despre tine. La fel, dacă pui poze cu pisica pe blog sau povestești că ești fanul clătitelor cu dulceața de afine, oamenii te vor citi cu mai mult entuziasm, pentru că informațiile personale sunt mereu mult mai apreciate decât articolele plate.
(61) Povestește despre cadourile neinspirate pe care le-ai primit, de-a lungul timpului. Nu mai e nimic de comentat pe subiectul ăsta, eu am scris deja despre asta în articolul 4 clișee pe care să le eviți când faci cadouri.
(62) Povestește despre rutina ta de dimineață. De câte ori apeși pe snooze, la ce oră te duci să-ți faci cafeaua, ce melodie cânți sub duș sau dacă verși lapte pe masă când îl pui în castron, lângă cereale. Genul ăsta de articole îi ajută atât pe cei foarte organizați, e cel puțin o comparație ai ideilor, cât și pe cei care nu se mobilizează deloc, poate astfel găsesc inspirația necesară și își schimbă și ei programul falimentar de dimineață.
(63) Oferă sfaturi de dezvoltare personală și profesională. Genul ăla de informații bazate pe experiențe personale sunt foarte valoroase pentru toată lumea.
(64) Oferă sfaturi care țin de organizare personală… Habar n-am, sunt diverși oameni online acum care ne învață cum să ne facem camera feng shui sau cum să alegem perdelele în așa fel încât să iasă în evidență nuanța de nuc de pe ușa de la cămară… Sau cum să ne aranjăm eficient dulapul. Eu nu sunt neapărat vreun zeu al organizării, dar sigur sunt oameni în măsură să-i învețe pe alți oameni să facă asta.
(65) Urmărește video-ori de dezvoltare personală sau ascultă podcasturi și fă rezumate și recomandări pe blog. Genul ăsta de prezentare condensată ajută foarte mult cititorii care nu au răbdare sau timp să asculte content audio, dar care sunt interesați de subiect. Fake sau nu, mie-mi place de Gary Vaynerchuck și aveam o perioadă în care devoram video-urile lui cu mare interes.
(66) Fă o listă cu planurile tale pentru următoarea perioadă și argumentează importanță fiecărui lucru de pe listă. Articolele de genul ăsta ajută pentru că devin surse de inspirație pentru ceilalți.
(67) Povestește despre eșecuri și succese și ce ai învățat din fiecare. Eu unul am abordat subiectele astea în articolele Schimbări pentru succes, Despre succes și felul în care îl percep eu și Tânjesc după momentele dificile.
(68) Fă articole de genul X lucruri învățate până la X ani. Eu am scris pe tema asta articolul Douăzeci și 8. E greu să scrii așa, noroc că mai e până-n noiembrie când trebuie să storc iar 29 de idei din neuronii ăștia destul de obosiți.
(69) Scrie despre fobiile tale. Cred că are efecte terapeutice, nu e o rușine să-ți fie frică de anumite lucruri… Iar primul pas este să recunoști asta și să duci fobia pe picioare. Eu am scris un articol despre frica mea de înălțime.
(70) Povestește experiențele care s-au dovedit a fi definitorii pentru tine. Cred că genul ăsta de articole poate deveni sursă de inspirație pentru ceilalți.
Produse și review-uri:
(71) Fă o listă cu toate electrocasnicele de care ai nevoie în viața de zi cu zi. Eu pe lângă prăjitor de pâine, frigider, televizor și mașină de spălat, am și un purificator de aer de la Xiaomi care mi se pare că face super treabă… Revin și cu review, la un moment dat.
(72) Fă o listă de gadgeturi pe care le folosești în viața de zi cu zi. Habar n-am, telefon, selfie stick, powerbank, Alexa și alte lucruri pe care le folosești des.
(73) Scrie review-uri pentru produsele pe care le testezi. Opiniile reale sunt mereu mai valoroase decât prezentările de catalog.
(74) Scrie ghiduri practice despre aspectele pe care trebuie să le aibă oamenii în vedere, înainte să cumpere anumite produse. Articolele astea sunt foarte utile, eu unul aș fi vrut să mă învețe cineva la ce parametri să mă uit înainte să cumpăr mașina de spălat.
(75) Testează diverse soluții software și aplicații și fă review-uri. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Eu unul am tot testat aplicațiile de călătorie, dar încă sunt departe de a avea o listă perfectă.
(76) Organizează aplicațiile pe categorii și scrie despre ele. Nu știu, 5 aplicații pentru călătorii, 7 aplicații de împarțit cheltuielile, 3 aplicații de economisire baterie, et cetera.
Scrie despre realitatea curentă:
(77) Abordeasă subiectele care sunt de actualitate în acest moment. Acestea au șanse mari să ajungă virale, dacă e perioada în care subiectul în sine e în vogă.
(78) Interpretează și comentează știri. Știrile comentate și argumentate sunt foarte utile, informația este de multe ori mult mai bună decât se găsește în presă, în general.
(79) Scrie despre experiența ta legată de lucratul de acasă. Articolele astea care oferă informații practice sunt foarte utile.
(80) Fă o listă cu aplicațiile pe care le folosești pentru muncă colaborativă și comunicare, în perioada asta. Zoom, Discord, poate Notion…
Articole cu și despre filme:
(81) Scrie review-uri pentru filmele preferate. Eu nu prea am făcut asta, dar nici nu m-am uitat la filme în ultima vreme. Cred că prima recenzie de film va fi despre Neruda.
(82) Scrie articole despre lucrurile pe care le-ai învățat din filme. Până la urmă, nu e nevoie să ne uităm la filme doar pentru amuzant. Eu am scris de curând articolul 10 lucruri despre leadership pe care le învățăm de la Raymond Reddington.
(83) Povestește de ce îți plac anumite personaje de film. Sigur toată lumea are personaje preferate, iar opiniile de genul sunt mereu interesante. Eu am făcut o caracterizare a personajelor pentru Casa de Papel cu care clar luam un 7 onest la bac.
(84) Povestește experiențele tale de la cinema. Poți să faci chiar și review-uri, mai ales că sălile de cinema diferă. Eu am scris despre cum adorm la cinema.
Articole despre social media și fotografie:
(85) Oferă sfaturi verificate despre platforme de social media. Dacă ați descoperit o metodă bună de a crește rezultatele sociale, puteți să o împărtașiți și celorlalți. Îmi vine în minte acum articolul Ioanei despre cum să ai mulți followerși pe Instagram.
(86) Oferă sfaturi despre fotografie. Nu ai nevoie de o super experiența ca să oferi oamenilor câteva sfaturi pentru a face poze mai bune. Eu unul mi-am riscat norocul și am făcut articolul 5 trucuri simple pentru a face poze mai bune cu telefonul.
(87) Prezintă aplicații care te ajută să editezi ușor pozele direct de pe telefon. Eu unul folosesc Snapseed, dar m-am jucat puțin și cu Canva. Sigur există însă și alte aplicații bune și ușor de folosit.
(88) Fă un articol detaliat în care povestești ce aplicații folosești pentru editarea și optimizarea pozelor urcate pe blog. Eu unul folosesc XnConvert, pentru că e bun, gratis și face conversie pentru oricât de multe poze aș pune.
(89) Încearcă să crești paginile de social media și să înveți cum se face asta, în mod natural. Sigur există o rețetă, trebuie doar să o descoperi.
(90) Scrie conținut special pentru Facebook și Twitter, genul ăla de conținut care îți va aduce noi următoritori.
Idei aleatoare:
(91) Începe un podcast. Pe mine nu mă prea prinde ideea de vloguri, dar podcasturi urmăresc destul de des.
(92) Promovează anumite produse și servicii care îți plac. Genul ăsta de experiențe sunt mereu valoroase și ar trebui împărtășite.
(93) Fă o listă cu lucrurile pe care ai vrea să le înveți. Habar n-am, să cânți la chitară, să vorbești mandarină, să mergi pe bârnă ca Nadia, să-l bați pe SeDaN pe awp_map, să faci cea mai bună ciorbă de perișoare din bloc.
(94) Imaginează-ți că stai la masă cu idolul copilăriei tale. Cum s-ar desfășura un astfel de interviu? Cred că mi-ar plăcea stau la masă cu Zlatan.
(95) Dacă ai putea să muți mâine oriunde, ce destinație ai alege și cu cine ai pleca? Nu am nicio idee, eu unul nu știu să răspund la asta.
(96) Dacă ai putea schimba orice legat de viața ta și ai avea ocazia ca mâine să fie un nou început, un fel de ziua-0, ce ai face? Eu nu aș schimba nimic, toate experiențele de până acum, bune și rele, m-au ajutat să devin persoana care sunt astăzi.
(97) Povestește cum a fost prima experiență de vorbit în public. Prima mea experiența de genul a fost mai ușoară decât îmi imaginam eu.
(98) Ce sfaturi ți-ai oferi ție, la 16-17 ani? Sigur aș face asta, dar ar trebui să reflectez puțin, înainte să pot răspunde.
(100) Ce faci ca să nu te plictisești în avion?
(101) Povestește-ne despre hobby-urile tale, în afară de muncă și blog. Cunosc pe cineva care cumpăra niște reviste și construia bărcuțe cu piesele pe care le primea la fiecare număr al revistei.
(102) Fă o listă cu boardgame-urile pe care le-ai jucat și menționează și ce alte jocuri ai vrea să testezi. Îmi place Exploding Kittens, Kittens in the Blender, Catan, chiar și Shit Happens. Mi-am propus mereu să testez aplicația Rețeaua Electrică, dar nu am făcut asta până acum.
(103) Organizează o sesiune Ask Me Anything și publică răspunsurile.
(104) Fă o listă cu obiceiuri nocive pe care ai vrea să le elimini din programul tău zilnic. Aș diminua timpul petrecut pe rețelele sociale… nu am alte idei acum.
Cu un asa articol chiar ca nu mai pot sa ma plang ca nu am despre ce sa scriu. Cred ca le iau la rand :))
Ma bucur ca am reusit sa te inspir 🙂
Nu mai stiu cum am ajuns la articolul tau, dar il salvez chiar acum. E valoros 😁 Felicitari, Razvan!
Multumesc pentru feedback 😀
multumesc tare de mention. Mai arunc si eu un ochi pe lista ta pe indelete dupa job si vad ce idei imi mai vin. Zilele astea incerc sa scriu zilnic.
cu placere. in perioada asta e chiar important sa ne tinem mintea ocupata cu altceva decat realitatea cotidiana. m-as bucura daca articolul meu ar reusi sa te inspire in vreun fel 🙂
Foarte bun si util articolul tau, Razvan! Vreau sa iti multumesc foarte mult pentru ca tu ai fost primul care mi-a promovat articolul despre motive de calatorie si m-am bucurat sa il revad amintit si aici.
Acest articol al tau este plin de inspiratie si il salvez sa pot reveni la el atat pentru lista cat si pt. articolele mentionate. Sunt convinsa ca sunt f interesante.
Succes!
Multumesc mult pentru feedback 😀
Ce de idei! Se poate dacă vrei cu adevărat, nu e nimic rău la a sta în casă. Să nu se mai plângă lumea 😉
Dap, statul in casa nu e obligatoriu sa fie boring. 🙂
Extraordinar de folositor articolul! Felicitari si multumiri.
Am citit multe articole pe aceeasi tema dar… putine au fost intr-adevar atat de cuprinzatoare.
In plus… articolul tau ma tenteaza sa ma apuc de atletism. Ca atare… fug sa-l salvez. 🙂
Ma bucur dacă am reușit să te inspir. Atletism? Sper că ai o sufragerie mare :))))
[…] exemplu, articolul cu 100 de idei pentru articole de blog l-am scris într-o săptămână (cu pauze, […]
Mă bucur ca am dat peste acest articol. Chiar acum m-am apucat sa scriu despre una dintre temele de mai sus. Multumesc!
Multumesc! Sunt la început de drum cu blogul, astfel de articole ne ajuta enorm.
Buna Felicia, ma bucur ca te-a ajutat materialul meu.